Politika

Жиофре: Од отварања кластера корист ће имати грађани

СрбијаРеално/БЕОГРАД/9.12 – Шеф делегације ЕУ у Србији Емануел Жиофре нагласио је данас да ће од отварања Кластера 4, а о чему ће формална одука бити донета у уторак, имати користи грађани Србије, јер су стандарди ЕУ референтна тачка за заштиту животне средине.

Жиофре је то рекао након што је са министром Јадранком Јоксимовић потписао споразум за ЕУ ПРО плус програм, о додатној подршци Србији вредан 10 милиона евра, а одговарајући на питање новинара о Поглављу 27 – које је део Кластера 4 и колико је намера компаније Рио Тинто у супротности са агендом о заштити животне средине.

Отварање кластера значи напоран рад како би се интегрисали ЕУ стандарди и законодавство, као и доста посла, али и користи за све грађане, јер су европски стандарди највиши у свету нарочито у погледу заштите животне средине.

Животна средина је у жижи свих наших активности, рекао је Жиофе и нагласио да су прописи ЕУ на неки начин постали референтна тачка за заштиту животне средине како у погледу квалитета воде, ваздуха, климатских промена…

Додао је да постоји широки свеобухватни спектар прописа који морају да се усагласе да би дошло до интеграција.

„То је пут којим се иде. Морамо да повећамо капацитет Србије за интеграције, биће посла како у области инфраструктуре тако и законских прописа, а највисе у области развоја људуских ресурса“, рекао је Жиофр

Back to top button