Izdvojene vestiPolitika

Жиофре: Отварање кластера важан тренутак за Србију и ЕУ

СрбијаРеално/БЕОГРАД/16. 12 – Шеф Делегације ЕУ Емануел Жиофре оценио је данас да је, на крају словеначког председавања, отварањем кластера постигнут важан тренутак за Србију и њен пут у ЕУ.

„Много тога смо постигли током овог семестра. Протеклих дана имали смо важних састанака у Бриселу. Усвојене су одлуке везане за проширење и ЕУ је потврдила приврженост том процесу“, подвукао је Жиофре у изјави новинарима уочи панела „Од Словеније до Француске“, у организацији Центра за европске политике и Делегације ЕУ.

Према његовим речима, остаје снажна приврженост процесу проширења, а тако и подршке Србији.

Истакао је да је ЕУ на међувладиној конференцији отворила кластер 4 у приступним преговорима са Србијом, што је важно након дужег периода без отварања поглавља.

Жиофре је навео да кластер 4 обухвата важна поглавља од екологије до транспортне политике.

„Сада почињемо предстоји тежак рад, преговори о тим важним питањима као што су енергија, декарбонизација економије, циркуларна економија. То су важна питања за грађане Србије, а отварање кластера добра вест за Сбрију и грађане“, објаснио је он.

Рекао је да предстоји пуно посла и да ће ЕУ подржати Србију и финансијски у остварењу напретка у тим областима.

Жиофре је казао да је кластер отворен јер је било напретка у Србији по питањима владавине права, где су почеле реформе и чланице ЕУ су желеле да одају признање за постигнути напредак.

„Ово је тек почетак рада, и морамо наставити са реформама“, казао је он.

Жиофре је навео да је Србија постигла напредак у реформама, посебно наводећи да напредује реформа изборног закона, а да је у току и у области правосуђа, где ће референдум донети независније и ефикасније правосуђе.

Након референдума, према његовим речима, предстоји имплементација реформи, на чему ће ЕУ радити са српском владом.

Упитан за актуелна збивања у Србији у вези екологије и радног права, Жиофре је казао да постоји позитиван напредак, да је српска влада спремна да преговора да достигне стандарде ЕУ у тим областима.

„Радићемо на томе и довешћемо Србију на ниво ЕУ по питањима екологије. То ће бити тежак задатак јер има пуно да се ради на прилагођавању законодавства, стандардима и нормама у тој области. То је област која веома брзо напредује, а борба против климатских промена је приоритет ЕУ“, подвукао је Жиофре.

Он је подсетио да ЕУ жели да Европа постане први климатско неутрални континент до 2050.године.

Према његовим речима, у Србији постоји свест за потребу очувања животне средине, што је добро.

Back to top button