SrbijaSvet

Žiofre: Srbija mora da se kreće dalje ka EU

SrbijaRealno/Novi Sad/13.01.23. – Šef delegacije EU u Srbiji Emanuel Žiofre govoreći o odnosima Srbije i EU izjavio je da su se gledajući unazad stvari dramatično promenile i da nismo tamo gde smo bili pre 10 ili 20 godina, navodeći da je Srbija ranije izvozila 3-4 milijarde evra u EU, a sada je to preko 40 milijardi.

On je dodao da 62 posto neposrednih, stranih direktnih investicija u Srbiju dolazi iz EU. „19 milijardi evra je investirano od strane evropskih kompanija koje su otvorile poslove u Srbiji u smislu pomoći koje EU pruža. 3,5 milijarde je dato kao neposredna, nepovratna pomoć, i još mnogo zajmova preko toga. To je uticalo na život lјudi“, rekao je Žiofre gostujući u emisiji „Pravi ugao“ na RTV1.

„Podržavamo polјoprivrednike u Srbiji, Vojvodini, Šumadiji, da kupe traktore, da postanu konkurentniji, pružamo pomoć malim i srednjim preduzećima, izgradnji infrastrukture, studenti u Srbiji mogu da studiraju na evropskim univerzitetima zahvalјujući programu ERAZMUS+, tako da promene jesu velike i očigledno se približavamo. Proces ima uspone i padove“, dodao je. Žiofre je konstatovao da je decembra 2021. otvoren jedan klaster sa 4 poglavlјa i da je to bio važan korak, kao i da sada moramo da pregovaramo dalјe i da se sprovedu reforme, moraju da se usklade politike i da se kreće dalјe ka EU.

Govoreći o ratu u Ukrajini, on je kazao da je rat stvorio mnogo problema. „Moramo da reagujemo na to i da nalazimo rešenja, a rešenja nalazimo za sve uklјučujući i Srbiju. Jedan deo paketa za sankcije je imao nenameravane negativne posledice po Srbiju u domenu energetike, ali to će da se ispravi. Uvodimo mere da se pozabavimo pitanjem troškova energije u Evropi i pozvali smo zemlјe Zapadnog Balkana, uklјučujući i Srbiju, da učestvuje u tim merama, kao što je npr. zajednička platforma za kupovinu energenata, tako da je Srbiji ponuđeno da učestvuje u tim projektima“, rekao je Žiofre.

On je takodje dodao da građanima Srbije neće biti potrebne vize za ulazak u EU. „Sigurno neće biti viza za Srbiju prema Evropskoj uniji, 2023. ćemo usvojiti jedan administrativni mehanizam za zemlje kojima nije potrebna viza za ulazak u EU“, rekao je on.

Back to top button