Srbija

Жиофре: У Србији има сјајних умова и иноватора

СрбијаРеално/БЕОГРАД/30.11 – Делегација Европске уније у Србији у сарадњи са Научно-технолошким парком Београд и Фондом за иновациону делатност организовали су конференцију под називом “Србија и Европска унија за иновације” којом је означен и завршетак пројекта ИПА 2014 – Развој нових производа и услуга од стране малих и средњих предузећа кроз комерзијализацију истраживања.

Током конференције представљени су и производи и услуге настали током трајања трогодишњег пројекта вредности од 4,5 милиона евра, од чега је из ЕУ 2,5 милиона евра, а два милиона је дало Министарство просвете, науке и технолошког развоја.

У 33 пројекта чији је циљ развој нових производа и услуга уложено је 6,2 милиона евра, од чега је учешће Фонда за иновациону делатност 4,07 милиона евра, а предузећа која су подржана уложила су 2,2 милиона евра, преноси Танјуг.

Кроз подршку предузећима развијено је 56 нових производа и услуга, а половина је већ присутна на тржишту и до сада је остварен приход од приближно 900.000 хиљада евра.

Трећина подржаних предузећа је обезбедила додатне инвестиције, а поднето је и 15 пријава за патенте.

Шеф Делегације ЕУ у Србији Емануел Жиофре рекао је да су данас представљена сјајна постигнућа иноватора.

“У Србији има сјајних умова, сјајних иноватора који развијају своје идеје које ће на крају користити када се пласирају на тржиште ЕУ и који ће добро доћи и европским потрошачима”, казао је Жиофре.

Навео је да је за иновације кључно партнерство Србије и ЕУ и истакао да ће иновације помоћи у све конкурентнијем свету те да су зато нове идеје и иновације оно што ће нам свима заједно помоћи да идемо даље у дигиталној трансформацији и борби против климатских промена.

“Све ово радимо како бисмо помогли да се Србија даље модернизује. И данас смо могли да видимо сјајне идеје најразличитијих активности из великог броја области као што је виртуелна стварност, уметност, медицина, здравље, прехрамбена индустрија. Све су то идеје које ће пођеднако користити и грађанима Србије и грађанима ЕУ”, казао је Жиофре.

Кроз Фонд за иновациону делатност до сада ЕУ је каналисала више од 30 милиона евра, каже Жиофре и додаје да ће са новим средствима која ће придодати, износ повећати на близу 50 милиона евра.

Појаснио је да се ради о грантовима, односно бесповратним средствима.

“То су средства европских пореских обвезника која смо ми уложили за развијање екосистема у Србији за иновационе делатности, за иновативна мала и средња предузећа, за старт уп-ове, који ће своје идеје развијати, али тиме ће дати допринос не само Србији, већ и ЕУ”, навео је Жиофре.

Навео је да је данас отворен је нови позив за пријаве, а да је ЕУ обезбедила средства за 100 грантова за све добре идеје које ће моћи да се развијају и да од лабораторије стигну и до тржишта.

Додао је да ће развојем ових идеја ЕУ помоћи да Србија иде још брже на свом путу ка чланству у ЕУ.

Директорка Научно-технолошког парка Београд Гордана Даниловић Грковић казала је да се иновациони систем Србије развија јако брзо и подсетила на неке од кључних момената који су то и омогућили.

Како каже, 2005. године је донет Закон о иновационој делатности, 2008. набављен је први технолошки инкубатор у Србији са циљем подршке младима, али кључни моменти су били 2011. када је основан Фонд за иновациону делатност и пре шест година када је основан први Научно – технолошки парк у нашој земљи у Београду.

“За ових шест година 120 компанија је прошло кроз Научно – технолошки парк у Београду, 1.200 инжењера, а тих компанија је данас у више од 40 земаља света. Све смо постигли користећи синергију улагања Владе Србије, швајцарске Владе и инвестицијама ЕУ у развој компанија”, казала је Даниловић Грковић.

Директор Фонда за иновациону делатност Иван Ракоњац навео је да у прилог томе да се сарадња Фонда са ЕУ наставља говори и то што је управо данас из ЕУ стигло још девет милиона евра за иновације.

Ракоњац напомиње да су ти производи с обзиром да су високотехнолошки ризични и да резултати дођу тек неколико година након имплементације.

Back to top button