Politika

Жиофре: Уставне промене кључан корак за независно судство

СрбијаРеално/БЕОГРАД/22.12 – Шеф Делегације ЕУ у Србији Емануел Жиофре изјавио је данас да су уставне промене кључан почетни корак за независност судства што је, додао је, кључно међу вредностима и правним принципима ЕУ.

Жиофре је то рекао на састанку Националног конвента о ЕУ са председницом Владе Аном Брнабић и другим представницима власти, а на питање премијерке колико је важан референдум о уставним амандманима за даље европске интеграције Србије и шта се дешава ако пропадне.

“Реформе које је покренула Влада Србије и Народна скупштина прошле су кроз инклузиван и транспарентан процес консултација и било је много користи од сарадње са Венецијанском комисијом. То се у ЕУ види као позитивна ствар и сматра се кораком у правом правцу”, казао је Жиофре.

Додао је да ће бити након тога још много корака који морају да се предузму, јер то не представља крај пута евроинтеграција Србије.

Према његовим речима, сада је на грађанима Србије да донесу одлуке.

“Они треба да схвате који су аргументи за, а који против. Мислимо да је у интересу и појединаца и пословних субјеката да имају независно судство. То су кључне вредности и правни принципи у оквиру ЕУ”, навео је Жиофре.

Додао је да је однос Владе и цивилног друштва кључан за функционисање ЕУ, те подсетивши да је прошле недеље Србији отворен Кластер 4 у оквиру евроинтеграција, навео да су мерила задовољена, а да уз овај замајац долазе и већа очекивања од Србије.

Каже да је Србија показала капацитете да може да испуни мерила за Кластер 4, али и на другим пољима попут владавине права.

“Одлука држава чланица прошле недеље такође је признање да су реформе покренуте у том подручју. Сада су велика очекивања од Србије, велика очекивања од реформи, очекују се резултати”, казао је Жиофре додајући да се у ЕУ радују резултатима реформи у судству.

У ЕУ, како каже Жиофре, реформе у области судства се сматрају јако важним кораком.

“Очекујемо финализацију на референдуму. Надам се да ћемо моћи да наставимо са радом, јер је промена Устава корак који је неопходан за законе које треба спроводити”, навео је.

Шеф Делегације ЕУ каже да је важно обратити се грађанима, да се допре до њих и објасне им се користи од независног судства и за њих и за привреду.

Back to top button