DruštvoIzdvojene vesti

“Златно перо Београда” отворено у Kонаку кнегиње Љубице

СрбијаРеално/БЕОГРАД/23. 11 -Изложба “Златно перо Београда – 16. Међународно бијенале илустрације” вечерас је у свом 51. издању свечано отворена у Kонаку кнегиње Љубице у Београду у организацији Удружења ликовних уметника примењених уметности и дизајнера Србије (УЛУПУДС), и трајаће до 3. децембра.

Председник организационог одбора 51. “Златног пера Београда“ Давид Вартабедијан изјавио је да је жири у протекла три месеца имао доста радова да прегледа и одабере и да се нада да је њихов одабир добар, јавља Тањуг.

“Надам се да ће изложени радови, заједно са пратећим програмом, употпунити ту празнину која се у овој земљи појавила у презентовању илустрација. Ови радови имају невероватан распон и изузетну естетику која одговара данашњем времену“, истиче Вартабедијан.

По најави председнице Уметничког савета УЛУПУДС-а Снежане Пешић Ранчић, програм манифестације обухвата радове 130 илустратора из Србије и света, међу којима се бројношћу истичу илустратори из Ирана, који су већ традиционални учесници “Златног пера Београда. “

Уметници чији су радови изложени су Бојана Стојановић, Мања Радић Митровић, Дарко Гркинић, Доминика Лизонова, Анка Арсенић, Анита Милић, Роман Пеклај, и многи други.

У оквиру ове манифестације биће презентовани и радови Богдана Kршића (1932-2009), који се публици представљају у знак сећања на добитника награде ове изложбе.

У изложбеном простору Галерије Жад у Музеју примењене уметности ће сутра бити отворена изложба добитнице Гран При награде прошлогодишњег издања “Златног пера Београда”, иранске уметнице Нушин Сагедиан – ова поставка ће за јавност бити отворена до 4. децембра.

Специјални гост 51. “Златног пера Београда” је уметник Лоренцо Чекоти ЛРНЗ из Рима – његова изложба биће отворена од 14. до 25. децембра у Галерији Сингидунум у оквиру пратећег програма манифестације.

Чекотијева поставка реализује се у сарадњи са Италијанским културним центром.

Изложба “Златно перо Београда – Међународно бијенале илустрације” представља једну од најобимнијих и најстаријих изложби УЛУПУДС-а, која се од 90-их година организује на интернационалном нивоу – по броју радова и концепцији програма представља јединствену смотру стваралаштва из области илустрације у региону и шире.

Бијенале је отворено за све уметнике света – излажу се све врсте илустрација намењене књигама, часописима, новинама, библиофилским издањима, ауторском стрипу, цртаним и анимираним филмовима, као и електронским медијима.

Back to top button