Svet

Zvaničnik SAD: Kineski balon bio opremljen antenama za prikupljanje informacija

SrbijaRealno/Vašington/10.02.23. – Visoki zvaničnik Stejt departmenta nezvanično je izjavio da je kineski, navodno špijunski balon, koji je 4. februara oborila američka vojska iznad Atlantika, mogao da prikuplja komunikacione signale.

Prema njegovim rečima, balon je imao nekoliko antena “koje mogu da služe za prikupljanje informacija,” prenosi Bi-Bi-Si. Predstavnički dom američkog Kongresa juče je jednoglasno usvojio rezoluciju kojom se osuđuje prelet kineskog balona nad vazdušnim prostorom SAD prošle nedelje kao ”drsko kršenje suvereniteta Sjedinjenih Američkih Država”, prenosi Rojters.

SAD su u subotu oborile navodni špijunski kineski balon koji je nekoliko dana leteo iznad američke teritorije. Pentagon je 2. februara saopštio da je američka vojska otkrila kineski balon za nadzor na velikoj visini iznad kontinentalnog dela SAD. Portparol kineskog ministarstva spoljnih poslova saopštio je 3. februara da je balon civilni i da se koristi u meteorološke i druge naučne svrhe, kao i da je neplanirano skrenuo sa predviđenog kursa.

Back to top button