BeogradDruštvoIzdvojene vesti

Званично почиње изградња метроа, остварење 51 – годишњег сна

СРБИЈАРЕАЛНО/Београд/03.11. 2021. – Уговорни споразум за пројекат изградње инфраструктуре и насипања платоа за депо Метроа у Макишком пољу у Београду потписан је данас, чиме је и званичо почела реализација тог веома значајног инфраструктурног пројекта.

У присуству министра финасија Синише Малог Уговор су потписали министар грађевинарства саобраћаја и инфраструктуре Томислав Момировић, Секретар секретаријата за стамбене и комуналне послове Никола Kовачевић, директорка дирекције за грађевинско земљиште и изградњу Београда Душица Анђелковић и овлашћени представник компаније Пауер Чајна Јанг Бо.

Мали је истакао да је потписивањем уговора са кинеским Пауер Чајна формално и званично почиње изградња метроа и да се 22. новембра креће у остварење сна које су многе генерације сањале.

Србија реално/Милош Рафаиловић

То је остварење сна који значи бољу и лепшу будућност за генерације које долазе. 22 новембра крећемо са радовима и остварењем тог сна.

Мали је захвалио свима који су учествовали у реализацији пројекта и истакао да није било, подршке и визије председника Вучића ово не би било могуће, не би било ни новца ни свега осталог што је потребно за реализацију таквог огромног пројекта.

Заменик градоначелника Горан Весић изјавио је да се данас у Београду десила историја и за 51 годину од када се чека метро никада се није спојила потреба грађана и политичка воља.

Посебно би требало да будемо захвални председнику Србије Александру Вучићу без чије подршке ништа од тога не би било, истакао је Весић.

Србија реално/Милош Рафаиловић

Назначио је да је Мали још као градонацелник Београда започео овај пројекат што говори о потреби континуитета у раду и како би се нешто и остварило на прави начин.

Поручио је да ће све градске општине бити убудуће повезане са градом модерном градском железницом.
То значи да ће Београд коначно постати јединствена целина.

Ово је велика победа Београда и Београђана и ово је доказ како се могу оставирити снови које сањамо 51 годину подвукао је Весић.

Министар грађевинарства и саобрацајне инфраструктуре Томислав Момировић оценио је да је ово велики дан за Београд и за Србију те да смо на крају једног великог почетка.

Озбиљан рад је обављен у администартивном и финансијском и пројектном смислу, нагласио је Момировић и захвалио Малом и Весићу на раду и енергији који су уложили у тај пројекат.

Србија реално/Милош Рафаиловић

Kако је рекао, такви пројекти су јако тешки и јако скупи и истовремено захвалио кинеским партнерима те додао да је постигнут фер договор како би се почела реализација пројекта.

Бо је навео да му је велика част што представља фирму Пауер Чајна, те да једна фирма почаствована што је могла да учествује на изградњи Београдског метроа.

Ми ћемо са нашим вишегодишњем искуством у изградњи метроа, како у Kини тако и у другим државама, допринети успешном завршетку овог веома важног пројекта.

Додао је да се нада да ће сви заједно допринети успешном завршетку тог великог посла.

Back to top button