Svet

Русија исплатила у целости купоне за две еврообвезнице

СрбијаРеално/Москва/23.06.22. – Руско Министарство финансија је саопштило данас да је у целости измирило обавезу плаћања купона за две серије еврообвезница деноминованих у доларима, уплативши 12,51 милијарди рубаља (234,5 милиона долара) Националној депозитарној агенцији за поравнања ( НСД).

У саопштењу се наводи да је министарство тиме у потпуности испунило обавезе сервисирања дуга по основу државних хартија од вредности Руске Федерације, уз прецизирање да је реч о исплатама еврообвезница које доспевају 2027. и 2047. године, преноси Ројтерс. Министар финансија Антон Силуанов је навео у саопштењу да то што Русија не извршава плаћање у валути у којој су обвезнице емитоване не значи неизвршавање спољног дуга земље.

Председник Владимир Путин је потписао у среду указ о успостављању привремених процедура за извршавање обавеза Русије по спољном дугу. Имаоци еврообвезница који имају се налазе у руском финансијском систему средства ће бити уплаћивана у рубљама, а инвеститорима у иностранству којима средства не могу да се пребаце због западних санкција према Москви средства ће бити уплаћивана на посебан рачун у рубљама код НСД-а.

„Да би се обезбедило стриктно поштовање обавеза по еврообвезницама које је преузела Руска Федерација, средства са тог рачуна ће се индексирати по важећем тржишном курсу номиналне валуте до тренутка стварне исплате власника“, саопштило је министарство.

Инвеститори ће морати да отворе рачуне у рубљама да би добили та средства и имаће право да располажу добијеним средствима у рубљама по сопственом нахођењу, да их конвертују у номиновану страну валуту или у неку другу валуту, објашњава се у саопштењу.

Back to top button