Izdvojene vestiSrbija

Михајловићева: Спремамо се као да је најтежа зима пред нама, чинимо све да обезбедимо довољно енергије и енергената

СрбијаРеално/БЕОГРАД/22.07.22.- Потпредседница Владе и министарка рударства и енергетике, проф. др Зорана Михајловић, рекла је да држава чини и чиниће све што може како би обезбедила стабилно и сигурно снабдевање електричном, топлотном енергијом и енергентима, као и да постоји спреман кризни план, уколико дође до непредвиђених околности или до прекида у ланцу снабдевања.

„Када год Влада Србије планира зиму, увек правимо планове са најгорим сценаријем, припремамо се као да ће бити најтежа зима до сада. Предстојећа зима је специфична и по томе што ће, када је у питању снабдевање енергијом и енергентима, на њу утицати много фактора који не зависе од Републике Србије. Све што се дешава на међународном плану, односи ЕУ, Русије, САД и других држава, ланци снабдевања, свакодневни раст цена електричне енергије и гаса на тржишту, све нас то прати последњих годину дана. Србија је, када говоримо о гасу, обезбедила снабдевање наредне три године уговором са Руском Федерацијом, према којем ћемо годишње добијати две милијарде кубних метара. Обезбедили смо додатне капацитете у складишту у Мађарској од пола милијарде, свакодневно пунимо наш део складишта у Банатском Двору и сада имамо за више од 50 дана залиха“, рекла је потпредседница Владе.

Она је поновила да Влада Србије на сваки начин помаже јавним предузећима у енергетском сектору, како би одржала стабилност система, и истакла да неће бити рестрикција струје.

„У много тежим тренуцима, као што је било у децембру прошле године када је дошло до колапса електроенергетског система, није било рестрикција, па их неће бити ни ове године. Омогућили смо ЕПС-у да увози и угаљ и струју. Обезбедили смо се међународним уговорима и не очекујемо колапсе какав је био прошле године, али то се није десило преко ноћи и није могуће да преко ноћи буду решени сви проблеми у ЕПС-у. ЕМС ће морати да уради свој посао, да пренесе струју која нам је потребна. Све што смо могли до сада смо урадили и наставићемо да чинимо све што можемо. Топлане су спремне за грејну сезону, према информацијама које имамо, као што смо спремни да реагујемо у свакој непредвиђеној ситуацији, ако којим случајем не дође довољно гаса кроз Балкански ток, да не дође довољно гаса од Мађарске, може да буде колапс система, шта год. Имамо кризне планове првог, другог и трећег нивоа, топлане знају шта тачно треба да раде у ситуацији да неког енергента нема. Ово је заједнички посао Владе, Министарства рударства и енергетике, Министарства финансија и локалних самоуправа. Искрено се надам да ћемо успети да кроз зиму прођемо на најодрживији могући начин. Колико год се људи шалили и критиковали, сви морамо да водимо рачуна како трошимо енергију и да не покушавамо да спинујемо сваку изјаву која се тиче штедње и одговорности. Да немамо истовремено отворене прозоре и упаљену климу. Да водимо рачуна колико и на који начин трошимо енергију, јер је то добро за национални биланс, али морамо да покажемо солидарност и заједништво“, рекла је она у Смедеревској Паланци, где је уручила уговоре представницима 38 локалних самоуправа који су на јавном позиву добили средства за улагање у повећање енергетске ефикасности у јавне објекте.

<iframe width="560" height="315" src="https://www.youtube.com/embed/uwO7_x6osqE" title="YouTube video player" frameborder="0" allow="accelerometer; autoplay; clipboard-write; encrypted-media; gyroscope; picture-in-picture" allowfullscreen></iframe>
<iframe width="560" height="315" src="https://www.youtube.com/embed/TLCPiRsU_3o" title="YouTube video player" frameborder="0" allow="accelerometer; autoplay; clipboard-write; encrypted-media; gyroscope; picture-in-picture" allowfullscreen></iframe>
Back to top button