Svet

Политико: плаћеници из САД, Kанаде и Шведске погинули у Донбасу

СрбијаРеално/Вашингтон/24.07.22. – Двојица Американаца, Kанађанин и шведски држављанин који су учествовали у борбама у Донбасу на страни Kијева, погинули су ове недеље. Ово се наводи у чланку објављеном у суботу у листу Политико.

У материјалу се наводе речи „команданта страних бораца” Руслана Мирошниченка. Он је објаснио да су то амерички држављани Луц Луцисхин и Бриан Ианг, Емиле Антоине Рои-Сироис из Kанаде и Едвард Селандер Патригнани из Шведске. Kако произилази из материјала, плаћеници су били део „снага за специјалне операције“ украјинске територијалне одбране, њихова јединица „базирала се у близини Северска“.

Плаћеници су уништени током гранатирања 18. јула у близини села Григорјевка (Григоровка) након што им је наређено да „заузму борбене положаје“. Публикација Љуцишина назива „Американцем украјинског порекла“. У САД је радио у полицији. Мирошниченко је напоменуо да је Јанг у прошлости служио у Сједињеним Државама, а да је Рој-Сироа раније био повезан са француском Легијом странаца.

У петак је портпарол америчког Стејт департмента потврдио новинарима да су два Американца недавно погинула у Донбасу. Одељење није објавило њихова имена. Власти САД су у више наврата позивале Американце да се уздрже од посете Украјини, укључујући и одлазак тамо ради учешћа у непријатељствима, преноси ТАС

Back to top button