Svet

Kина дозвољава војни одговор ако Пелоси отпутује на Тајван

СрбијаРеално/Москва/24.07.22. – Kина је издала строжа упозорења него раније против администрације америчког председника Џоа Бајдена због предстојећег путовања председнице Представничког дома Ненси Пелоси на Тајван, објавио је британски Фајненшел тајмс, позивајући се на шест извора упознатих са кинеским упозорењима.

Kина је јавно запретила “снажним акцијама” ако Пелоси дође у планирану посету у августу. Али један извор је рекао да је Kина приватно изразила “снажнији отпор” САД него раније. Неколико других људи који су упознати са ситуацијом рекло је приватно да су изјаве отишле још даље, сугеришући могући војни одговор“, наводи лист.

Публикација напомиње да је неколико извора рекло да Бела кућа покушава да утврди да ли Kина представља озбиљне претње или се „колачи на ивици рата“ у покушају да изврши притисак на Пелоси да откаже путовање. Према писању листа, два извора упозната са дискусијама рекли су да су се амерички саветник за националну безбедност Џејк Саливан и други високи званичници Савета за националну безбедност противили путовању због ризика од ескалације тензија у Тајванском мореузу.

Поред тога, напомиње се да је неколико људи упућених у ситуацију рекло да је контроверза око путовања изазвала забринутост међу савезницима Вашингтона, који су забринути да би путовање могло да изазове кризу између САД и Kине.
Лист додаје да су људи у Тајпеју, информисани о питањима националне безбедности, рекли да је ризик да би Пекинг могао приметно да ескалира војну агресију као одговор на Пелосијеву посету израженији него прошле године, с обзиром на растуће тензије.

Раније је Бајден, позивајући се на став Пентагона, рекао да Пелосијево планирано путовање на Тајван у овом тренутку не изгледа као добра идеја, а портпарол кинеског министарства спољних послова Ванг Венбин рекао је да ће Пекинг предузети ефикасне мере ако председник Представничког дома Представници посећују Тајван.

Првобитно је путовање америчке делегације на Тајван на челу са Пелосијем требало да буде одржано у априлу. Саопштено је да би посета, која ће неизбежно изазвати протесте Пекинга, могла да буде прва посета острву од 1997. године од стране председника Представничког дома САД. Kасније је портпарол администрације говорника Древ Хаммилл рекао да је Пелоси била позитивна на корона вирус и да је посета одложена на неодређено време. Kинеско министарство спољних послова тада јој је пожелело опоравак и позвало Вашингтон да не одлаже, већ да откаже посету острву, које Пекинг сматра својим, преноси Риа

Back to top button