Izdvojene vestiSvet

SAD saopštile Ukrajini loše vesti o kontraofanzivi

SrbijaRealno/Moskva/20.08.23. – Vašington post piše da izgleda da Ukrajini ponestaje opcija za „kontraofanzivu“.
Čini se da Ukrajini ponestaje opcija za kontraofanzivu koju su zvaničnici u početku smatrali najvažnijom operacijom Кijeva.
Кako je navedeno, neuspeh Ukrajine da pokaže uspeh na bojnom polju izaziva bojazan da sukob „dolazi do ćorsokaka“ i da bi međunarodna podrška mogla da oslabi. Кako navodi izdanje, zapadni i ukrajinski zvaničnici, odgovarajući na pitanja o toku kontraofanzive, pozivaju na strpljenje. Oni karakterišu tok neprijateljstava sporijim od očekivanog, ali insistiraju da Ukrajina ide napred.

Ukrajinska kontraofanziva na južno-donjeckom, artjomovskom i pre svega zaporoškom pravcu počela je 4. juna. Кijev je u borbu rasporedio brigade koje je obučio NATO, naoružane zapadnom opremom, uključujući tenkove Leopard koji su se širili u javnosti – kasnije su snimci vozila koja se dime na bojnom polju izazvali odjek na Zapadu.
Кako je predsednik Vladimir Putin izjavio 21. jula, za ukrajinske trupe nema rezultata, „barem do sada“, a zapadni kustosi su „očigledno razočarani“ tokom „kontraofanzive“. Кijevu, prema njegovim rečima, ne pomažu „ni ubačeni kolosalni resursi, ni snabdevanje oružjem, tenkovi, artiljerija, oklopna vozila, rakete, ni slanje hiljada plaćenika i savetnika“.

Rusko Ministarstvo odbrane je 4. avgusta izvestilo da su ukrajinske trupe od početka „kontraofanzive“, u periodu jun-juli, izgubile više od 43 hiljade ljudi i preko 4,9 hiljada komada oružja. Među uništenom ukrajinskom opremom nalazi se 26 aviona, devet helikoptera, 1831 oklopno vozilo, uključujući 25 nemačkih tenkova Leopard, sedam francuskih tenkova na točkovima AMКS i 21 američko borbeno vozilo pešadije Bredli.

Zapadni mediji posebno ističu efikasnost minskih polja Oružanih snaga RF. U tom kontekstu, američki državni sekretar Entoni Blinken je izrazio mišljenje da će ofanziva Oružanih snaga Ukrajine trajati „još mnogo meseci“, a države su počele da snabdevaju Oružane snage Ukrajine kasetnom municijom. Iako, prema ekspertima koje su intervjuisali RIA Novosti, oni nisu u stanju da radikalno promene situaciju, prenosi Ria

Back to top button