Izdvojene vestiSrbija

Rebalans budžeta za 2024. godinu: Promene i poboljšanja

SrbijaRealno/Beograd/19.09.24. – Izmene i dopune Zakona o budžetu za 2024. godinu danas će se naći pred Vladom Srbije, a od ponedeljka i pred poslanicima, najavio je prvi potpredsednik Vlade i ministar finansija Siniša Mali, i dodao da je reč o pozitivnom rebalansu kojim se, između ostalog, obezbeđuju veća sredstva za podsticanje nataliteta, poljoprivredu, zdravstvo, prosvetu.

„Svi budžeti u poslednjih nekoliko godina su razvojni. Rebalans je pozitivan, jer imamo 133 milijarde dinara veće prihode od planiranih i ideja nam je da te prihode preusmerimo na ono što nam je u ovom trenutku prioritet“, rekao je Mali gostujući na RTS-u.

On je istakao da je cilj jasno postavljen – „Srbija 2027“ sa prosečnim platama od 1.400 evra, prosečnim penzijama i minimalnom zaradom od po 650 evra, te još većim kvalitetom infrastrukture i života u Srbiji.

„Svaki rebalans i svaki budžet je usmeren ka tom cilju, a danas će se na Vladi, osim ovog, naći i Predlog zakona o finansijskoj podršci porodici sa decom koji će omogućiti veća izdvajanja države za sve bebe rođene od 1. januara ove godine“, najavio je ministar finansija.

Mali je obrazložio da veći prihodi u budžetu od planiranih nisu slučajni i da su rezultat rasta srpske ekonomije od 4,3 odsto u prvih šest meseci ove godine, što Srbiju, kako je rekao, pozicionira na drugo mesto po rastu u Evropi, dok je u poslednjih šest godina među top pet.

„Raste nam privreda, a imamo izuzetne rezultate i kada je stopa nezaposlenosti u pitanju, jer ona iznosi 8,2 odsto u drugom kvartalu ove godine. To je istorijski najniža nezaposlenost u istoriji, a 2012. godine je iznosila 25,9 odsto“, poručio je.

Mali je dodao da stopa zaposlenosti u Srbiji u ovom trenutku iznosi 51,4 odsto, odnosno da 2.360.000 ljudi radi, plaća poreze i doprinose. Paralelno sa tim, istakao je, nastavljen je i rast stranih direktnih investicija i to 16 odsto u prvih osam meseci.

„Pristižu nam i dalje strane direktne investicije, otvaraju se fabrike u našoj zemlji. Prošla godina je bila rekordna sa 4,5 milijardi evra, i to sve u uslovima svetskih kriza i konflikata“, rekao je Mali.

On je istakao da će rebalansom biti omogućena veća izdvajanja za poljoprivredu za 18 milijardi dinara, što će ukupno za taj sektor značiti budžet od 137 milijardi, odnosno 7,3 odsto ukupnog budžeta Republike Srbije. Takođe, istakao je, sektor zdravstva će dobiti dodatnih oko 30 milijardi dinara, prosveta 12 milijardi, a uz to će, kako je rekao biti povećana i izdvajanja za vojsku.

„Uz to, nijednu investiciju nismo zaustavili. Nastavljamo sa izgradnjom brze pruge Beograd-Novi Sad-Subotica, nastavljamo sa izgradnjom auto-puteva, škola, bolnica. Imamo dovoljno novca da se izgradi sve planirano“, rekao je Mali.

Paralelno sa rebalansom budžeta, pred poslanicima će, kako je rekao, biti i Predlog zakona o finansijskoj podršci porodici sa decom kojim će biti omogućena isplata novca za decu rođenu 1. januara ove godine i kasnije, i to za prvo dete 500.000 dinara, za drugo 600.000, dok će za treće dete roditeljski dodatak iznositi 2.280.000 dinara, za četvrto 3.180.000 dinara.

On je za novembar najavio i predlog budžeta za 2025. godinu, kojim će biti predviđen rast zarada od osam odsto u javnom sektoru, i od po 12 odsto za nastavno osoblje i vaspitačice u predškolskim ustanovama.

Ministar je rekao da uprkos svim krizama, Srbija ima stabilan budžet i jasne ciljeve. Кako je istakao, udeo javnog duga u BDP-u iznosi 49,8 odsto i daleko je i ispod okvira Mastrihta, ali i ispod proseka zaduženosti evrozone koja iznosi 89 odsto.

Prvi potpredsednik Vlade je istakao da na računu države u ovom trenutku imamo 718 milijardi dinara, što državi pruža potpunu likvidnost i mogućnost da sve svoje obaveze ispunjava.

Cilj održavanja i povećanja životnog standarda ispunjavamo povećanjem svih zarada, pa će tako od 1. januara, kako je dogovoreno, biti povećana i minimalna zarada za 13,7 odsto, sa 404 na 457 evra. Кako je rekao Mali, to je nastavak dvocifrenog povećanja minimalca nakon ovogodišnjeg povećanja od 17,8 odsto.

On je poručio da će, prema obećanju predsednika Aleksandra Vučića, od 1. decembra penzije biti povećane za 10,9 odsto, čime će sa sadašnjih 390 evra dostići prosek od 435 evra. To je, kako je istakao, ogroman skok sa 202 evra tokom 12 teških godina rasta.
„U realnom iznosu čuvamo i podižemo životni standard, a novac usmeravamo tamo gde je najpotrebniji“, rekao je Mali.

Ministar se osvrnuo i na predstojeću posetu Međunarodnog monetarnog fonda (MMF) Srbiji, koja počinje 3. oktobra, pojasnivši da se tekući aranžman Srbije sa tom institucijom završava, te da će se razgovarati o novom aranžmanu, daljim reformama, novim strukturnim ciljevima.

„Sve ciljeve definisane sa njima smo ispunili. Jasan je njihov stav da smo na dobrom putu. Podsetiću vas i da nam je i poslednja, treća najveća rejting agencija na svetu nedavno unapredila kreditni rejting i sada smo na korak od investicionog, što će doprineti da nam privreda bude konkurentnija i atraktivnija. Na dobrom smo putu, a sve su to delovi mozaika koji se zove odgovorna ekonomska politika. Nastavljamo na takav način i ubuduće“, zaključio je Mali.

Back to top button