BeogradKultura

Beograd dobija fabriku kulture u Silosima, a u okviru kulturne razmene sa Barselonom i novi mural španskog umetnika!

SrbijaRealno/Beograd -01.10.24.- U saradnji Fondacije Saša Marčeta, B-Murals platforme iz Barselone i Doma kulture Silosi Beograd, pokrenut je street art projekat koji spaja dve evropske metropole kroz razmenu umetnika, art residence programe i doprinosi zajednici u negovanju lokalnih vrednosti i autentičnosti ambijenta u kom intervencije nastaju. Ovoga puta Beograd će biti domaćin francusko-španskom umetniku poznatom pod umetničkim imenom Bebop12 (Adrian Manso), koji će 5. oktobra od 17 časova otkriti prvi mural u unutrašnjem prostoru Silosa. Time će ujedno biti označen početak rada nove fabrike kulture “Art Mill” u četvrtom Silosu, sa ciljem da se u njoj prikažu još stotine novih radova. Ovi, svojevrsni spomenici brutalističke arhitekture, dobili su novi život zahvaljujući Gaia Pokretu, neprofitnoj organizaciji koja u Silosima razvija programe iz oblasti umetnosti, obrazovanja, rekreativnog sporta i zaštite životne sredine.

Muralista je odabran putem otvorenog poziva B-Murals platforme, a njegova umetnička intervencija biće posvećena javnom zdravlju. Ovaj specifičan izbor teme donosi izanimljivu priču iz Katalonije, posvećenu ženama poznatim kao trementinaires, koje su bile svesne terapijskih vrednosti bilja i vešte u pravljenju domaćih lekova od prirodnih sastojaka, razvijajući posebne metode pripreme koje su prenosile s generacije na generaciju. Ova duga i zaboravljena tradicija povezuje nas sa prirodnim okruženjem Pirineja kroz dolinu La Vansa i Tuixent, dok se lokalna priča oslanja i na tipičnu katalonsku tradiciju negovanja keramike, koja je česta upotrebljavana u arhitekturi. Zato rad na ovom muralu ima za cilj da podigne svest zajednice o važnosti zdravlja i tradicije, a posebnu podršku dobija i od porodičnog Doma zdravlja Vizim, koji ove godine obeležava 30 godina postojanja i aktivnog rada.

Bebop12, umetnik sa bogatom karijerom i jedinstvenim stilom, poznat po svojim šarenim i dinamičnim likovima, prepoznat je zbog svoje sposobnosti da kreira narativ oko ključnih društvenih tema poput očuvanja prirode i obrazovanja, i da na autentičan način poveže umetnost sa prostorom i zajednicom. Njegov mural u Beogradu nosi poseban značaj jer se savršeno uklapa u misiju Fondacije Saša Marčeta i Doma kulture Silosi Beograd – razvijanje umetničkog dijaloga i podsticanje društvenih promena kroz specifične mikroprojekte koji neguju saradnju, a dostupni su širokoj publici. Projekat podržava i Delegacija vlade Katalonije za jugoistočnu Evropu, dodatno ističući značaj umetničke razmene između Beograda i Barselone.

Pozivamo sve ljubitelje umetnosti, a posebno kulture koja dolazi iz street arta, da posete Silose (Dunavski kej 46) i isprate ovu jedinstvenu umetničku intervenciju. Više informacija o svečanom otvaranju murala i budućim projektima možete pronaći na zvaničnim sajtovima Silosa, Doma zdravlja Vizim i društvenim mrežama Fondacije Saša Marčeta.

Back to top button