Izdvojene vestiPolitika

Михајловић: У наредним деценијама потребне велике инвестиције у енергетски сектор

СрбијаРеално/БЕОГРАД/14.12 – Потпредседница Владе Србије и министарка рударства и енергетике, Зорана Михајловић, рекла је данас да су у наредним деценијама потребне огромне инвестиције у енергетски сектор, пре свега у зелену енергију, како би Србија била и енергетски безбедна и имала здраву животну средину.

Михајловић је на годишњој Економист конференцији “Свет у 2022 ” рекла да енергетика није нешто што може да се решава у једном дану или години, већ да се економска и еколошка политика праве тако што знамо шта желимо да постигнемо за 10, 20 или 30 година.

“У Србији 30 година није изграђен ниједан нови електроенергетски капацитет, што значи да су потребне огромне инвестиције. Те инвестиције нису препрека, оне су база за даљи привредни развој. Ако можемо да улажемо милијарде евра у саобраћајну инфраструктуру, а тренутна вредност инвестиција у овој области износи више од 16 милијарди евра, толика, па чак и већа вредност инвестиција мора да буде и у
енергетском сектору ако желимо да будемо енергетски и еколошки безбедни, самим тим и политички и економски безбедни”, навела је Михајловићева.

Према њеним речима, Србија хоће да достигне декарбонизацију до 2050 . године, а за то је потребно да има довољно капацитета, довољно енергије, а да та енергија буде чиста, зелена енергија.

“У 2021 . години Србија је направила базу да можемо да кренемо у енергетску транзицију. Донели смо нови законодавни оквир, са новим Законом о коришћењу обновљивих извора енергије и Законом о енергетској ефикасности и рационалној употреби енергије. Циљ је да 2040 . године Србија има минимум 40 одсто произведене електричне и топлотне енергије из ОИЕ. Можда се то неком чини недостижним сад кад
имамо тренутну енергетску кризу, али то јесте достижно, јер и сада важну улогу имају хидроелектране. Такође, предложићемо ускоро и ставићемо на увид јавности национални план за енергетику и климу, у којем ћемо поставити одређене циљеве како да имамо енергију, а да она буде чиста, зелена енергија”, рекла је Михајловић.

Она је додала да постоје проблеми и у другим државама у производњи и дистрибуцији електричне енергије, али да се очекује да ће се из актуелне енергетске кризе ипак изаћи до краја грејне сезоне. 

“Тешко је да ће цене бити много ниже, будући да тражња за енергијом брзо расте у односу на производњу те енергије. С једне стране имамо излазак из кризе изазване пандемијом и потребу да се брже развијамо, а са друге стране недовољна улагања свуда у свету у енергетске капацитете, што доводи до раста цена”, навела је Михајловић.

Back to top button