Hronika

Ухапшено 16 припадника две криминалне групе због трафикинга

СрбијаРеално/БЕОГРАД/21.12 – Припадници Министарства унутрашњих послова, Службе за борбу против организованог криминала, ухапсили су 16 припадника две организоване криминалне групе, осумњичене да су прокријумчариле више од 100 ирегуларних миграната преко територије Републике Србије.

У сарадњи са Сектором унутрашње контроле и Управом граничне полиције, у координацији са Тужилаштвом за организовани криминал у Београду и београдским Вишим јавним тужилаштвом, осумњичени су након вишемесечне међународне истраге ухапшени на подручју Вршца, Панчева и Београда.

Осумњичени се терете да су од априла до септембра ове године омогућили недозвољен транзит преко територије Републике Србије и смештај на територији Вршца за више од 100 ирегуларних миграната из Авганистана, Пакистана и Бангладеша.

Сумња се да су их потом илегално пребацивали у Румунију, у циљу њиховог даљег илегалног пребацивања ка земљама Европске уније.

Припадници прве организоване криминалне групе коју је, како се сумња, предводио држављанин Авганистана И. С. (1999), сумњиче се да су за одређени новчани износ на територији Вршца и Беле Цркве организовали прихват 50 ирегуларних миграната, а затим и њихов недозвољен прелаз државне границе Републике Србије и Румуније.

Због постојања основа сумње да су учинили кривично дело недозвољен прелаз државне границе и кријумчарење људи, поред И. С., ухашени су осумњичени чланови ове криминалне групе, српски држављани М. В. (1961), П. М. (1986), Ј. С. (1955), Б.Д. (1977), Ћ. Ж. (1968) В. Д. (1966), као и полицијски службеник К. Д. (1982).

Сумња се да су мигранте из напуштене фабрике у Вршачким ритовима превозили до непосредне близине са Румунијом, након чега су пешице уз помоћ водича, заобилазећи граничну контролу, илегално улазили на територију Румуније, а потом даље ка дестинацијама у Европској унији.

Осумњичени полицијски службеник терети се да је припадницима организоване криминалне групе јављао о присутности полицијских патрола.

У другој организованој криминалној групи, због постојања основа сумње да су учинили кривично дело недозвољен прелаз државне границе и кријумчарење људи ухапшени су организатор ове групе П.П. (1983) као и чланови: Д.С. (1976), О.И. (1963), Д.П. (1971), Т.Ј. (1973), З.Б. (1972), Р.Б. (1968) и Р.К. (1966).

Како се сумња, они су ради стицања противправне финансијске користи више од 50 миграната који су дошли на територију Вршца, сместили у обезбеђене објекте и превозили их до места Куштиљ и Бела Црква након чега су мигранти пешице, заобилазећи граничну контролу, илегално улазили на територију Румуније и потом даље, до жељене дестинације.

Приликом претреса стана и других просторија припадника ове две организоване криминалне групе, код осумњичених М. В, П. П. и В. Д. пронађено је и привремено одузето пет пиштоља, од чега су четири у илегалном поседу, па ће против њих бити поднете кривичне пријаве за кривично дело недозвољена производња, држање, ношење и промет оружја и експлозивних материја.

Такође, у акцији је привремено одузето 91 комад муниције, 105.000 динара, 24.285 евра, 23 телефона, седам аутомобила, као и документација у вези са припремом извршења кривичног дела за које се терете.

У склопу акције, полицијски службеници Сектора унутрашње контроле у координацији са Посебним одељењем за сузбијање корупције Вишег јавног тужилаштва у Београду ухапсили су и четири полицијска службеника: Р.Г. (1983) и М.С. (1983) који се терете за примање мита, А. Р. (1981) осумњиченог да је извршио кривично дело трговина утицајем и М. Ш. (1983), осумњиченог за злоупотребу службеног положаја.

Ухапшени су и грађани осумњичени за давање мита М. Ш. (1995) из Вршца, и румунски држављани Р. Г. (1968), М. Д. П. (1969) и Ј. Г. (1987).

Како се сумња, полицијски службеници су примали мито од М.Ш., Р.Г., М.Д.П. и Ј.Г. и фингирајући њихову документацију у вези са уласцима и изласцима из земље, приказивали њихов боравак као легалан.

Осумњиченима је одређено задржавање до 48 часова и они ће, уз кривичне пријаве, бити приведени Тужилаштву за организовани криминал у Београду, као и Вишем јавном тужилаштву у Београду.

Back to top button