Svet

Austrija: Slobodarska stranka napustila parlament tokom govora Zelenskog

SrbijaRealno/Beč/30.03.23. – Poslanici krajnje desničarske austrijske Slobodarske partije Austrije (FPO) napustili su danas parlament tokom govora ukrajinskog predsednika Volodimira Zelenskog, u znak protest jer se time krši austrijska neutralnost, preneo je Rojters.

Zelenski se poslanicima donjeg doma parlamenta obratio putem video linka, zahvaljujući im za humanitarnu pomoć i pomoć oko projekata kao što su čišćenje mina. FPO je ranije kritikovala poziv ukrajinskom predsedniku Volodimiru Zelenskom da se obrati parlamentu, rekavši da je to “napad na austrijsku neutralnost”. Austrija je bila jedna od poslednjih zemalja EU, osim Mađarske i Bugarske, koja je dozvolila ukrajinskom predsedniku da se obrati poslanicima, preneo je “Euraktiv”.

Ipak, ova objava nije naišla na dobrodošlicu kod svih. “U svakom slučaju, nećemo na sve to još i doprinositi napadu na austrijsku neutralnost”, upozorio je ranije lider FPO Herberg Kikl. FPO se i ranije protivila da se Zelenski obrati parlamentu pre godinu dana. “Kao neutralna zemlja, Austrija daje reč predsedniku zemlje koja je u ratu. Onda biste tako mogli da kažete da širi ukrajinsku, NATO ili američku propagandu ovde”, dodao je Kikl. Zbog neutralnog stava prema konfliktu, Austrija nije slala oružje Ukrajini, ali je poslala milione evra za humanitarnu pomoć, pa je tako od 25. januara do 20. novembra 2022. godine Beč poslao Kijevu pomoć od 570 miliona evra, pokazuju podaci Instituta za svetsku ekonomiju Kil.

Back to top button