SrbijaSvet

Beograd i Srbija u Parizu predstavljaju kandidaturu za Expo 2027.

SrbijaRealno/Beograd-Pariz/12.04.23. – Beograd i Srbija će u okviru kandidature za Međunarodnu specijalizovanu izložbu Expo 2027. danas u Parizu biti domaćini simpozijuma za delegate Međunarodnog biroa za izložbe (BIE), koji se organizuje kako bi se predloženi koncept odnosno tema “Igra(j) za čovečanstvo – sport i muzika za sve” što detaljnije predstavili delegatima Biroa.

Do sada je potvrđeno prisustvo delegata iz 170 država članica BIE, a njih će najpre pozdraviti supruga predsednika Srbije Tamara Vučić koja će se posebno osvrnuti na činjenicu da Srbija i Beograd spremno i sa nestrpljenjem očekuju posetioce ove renomirane izložbe, naveli su iz Expo Belgrade 2027. Skup će biti održan u prostoru Bourse de Commerce-Pinault Collection. Ministarka nauke, tehnološkog razvoja i inovacija u Vladi Srbije Jelena Begović, govoriće u ime Vlade Srbije o spremnosti i opredeljenosti države da bude domaćin Expo 2027 i istaći vrednost igre za kontinuirani napredak nauke i tehnologije, kao ključnih odrednica u sadašnjim dinamičnim vremenima.

O ekonomskim potencijalima, efektima i uticaju Expo 2027 na poslovnu klimu u Srbiji i regionu govoriće predsednik Privredne komore Srbije Marko Čadež. Poznati stručnjak Ranko Rajović, predstaviće koncept značaja igre kao elementa za uspešno učenje kod dece posebno imajući u vidu da je idejni tvorac NTC modela učenja koji se koristi u 17 evropskih zemalja. Izvršni direktor međunarodne kompanije Laureus Ned Vilis, podsetiće na činjenicu koliko je igra ključna komponenta za uspeh i koliko je sport važan za razvoj dece i mladih, dok će jedinstveni duo drevne srpske i balkanske vokalne muzike, braća Teofilović, kroz svoju pesmu podsetiti da je muzika univerzalni jezik koji svi razumeju.

Glavni urbanista Grada Beograda Marko Stojčić zajedno sa arhitektom Mark Fenvikom pričaće o budućim pravcima, strategijama i značaju urbanističkih ideja i arhitektonskoj inicijativi koju donosi Expo 2027 za glavni grad. Beograd i Srbija su u januaru 2022. godine, zvanično podneli kandidaturu za domaćina Međunarodne specijalizovane izložbe Expo 2027 sa temom “Igraj za čovečanstvo: sport i muzika za sve”. U Parizu je u junu prošle godine održana sveobuhvatna prezentacija dosijea Srbije za organizovanje Specijalizovane izložbe kada se prisutnima 170. generalne skupštine BIE video porukom obratila predsednica Vlade Srbije Ana Brnabić, dok je više ministara i predsednik Privredne komore Srbije pružilo uveravanja i objašnjenja komparativnih prednosti Srbije i Beograda.

Takođe, u septembru je Beograd posetila delegacija Međunarodnog biroa za izložbe, čija je istražna komisija procenjivala podatke iznete u dosijeu kandidature Beograda. Predsednik Izvršnog komiteta BIE Alen Berger je istakao da je u Beogradu imao produktivne razgovore, a generalni sekretar BIE Dimitri Kerkentzes je istakao značaj Izložbe Expo 2027 za čitav region Balkana. Povodom kandidature za domaćina Expo 2027 održano je još jedno predstavljanje i to u Parizu, u novembru kada je naša delegacija na 171. generalnoj skupštini BIE imala priliku da ponovo upozna predstavnike članica ovog biroa da su naša prestonica i država potpuno spremni da budu domaćini jedne od najprestižinijih svetskih manifestacija.

Back to top button