Izdvojene vestiPolitika

Брнабић о односима са НАТО и стању на KиМ

СрбијаРеално/БЕОГРАД/15.11. – Тродневни семинар Роуз Рот који Парламентарна скупштина НАТО данас је отворен у Београду. Том приликом председница Владе Ана Брнабић и председник парламента Ивица Дачић указали су још једном на војну неутралност Србије и на значај сарадње са Алијансом у очувању стабилности не само у региону већ и свету.

Брнабић је нагласила да је Србија војно неутрална држава која не тежи чланству у Алијанси, али жели да унапређује дијалог и партнерску сарадњу са Алијансим, у оквиру Партнерства за мир, у циљу очувања безбедности и стабилности.

Брнабић је говорила и о регионалној сарадњи и KиМ као важној безбедносној теми подсетила је да KиМ заузима важно место у односима са Алијансом, имајући на уму KФОР.

Председница владе је нагласила да је од почетка године у покрајини било 115 етнички мотивисаних инцидената и девет упада тешко науражаниг специјалаца на север KиМ.

Такође је говорила и о опасности трансформације тзв. KБС у оружане снаге и увођења обавезног војног рока што додатно забрињава Србе на KиМ.

Нагласила је да се то питање мора решавати одговорно како би се постигло одрживо решење у интересу грађана, региона мира и стабилности. Додала је да је управо и зато важна стална сарадња и дијалог са Алијансом.

Back to top button