Politika

Ђилас: Имамо шансу за победу у Београду и на председницким изборим

СрбијаРеално/БЕЧ/1.12 – Лидер Странке слободе и правде Драган Ђилас изјавио је, у интервјуу бецком дневнику „Пресе“, да неће бојкотовати изборе у априлу идуће године, иако, како тврди, нема никаквих услова да они буду слободни и додао да независна истраживања показују да опозиција има добре шансе да победи у Београду, али и на председничким изборима, те да Александар Вучић то зна, због чега још није рекао да ли ће се поново кандидовати.

Ђилас је, ипак, замерио европским посредницима да су продали све који верују Европу, јер су изашли са бесмисленим папиром о изборним условима, који по оцени опозције, али и свих невладиних организација које прате изборни процес не мења асполутно ништа, преноси Танјуг.

Говорећи о ситуацији у Србији, критиковао је ЕУ да све време подржава Вучића, држећи се, како је рекао, девизе да иако нема довољно демократије у Србији, да је држава стабилна.

На то додао да ЕУ не врши довољан притисак на власт да обезбеди слободу медија и владавину права.

Ђилас је за бечки дневник изнео и тврдње да се у Србији “убијају опозициони политичари, шипкама им разбијају главе, власт организује криминалце који палицама и чекићима туку мирне демонстранте“.

Пожалио се да четири године није позван ни на једну телевизију са националном фреквенцијом, док Вучић, како тврди, сваки дан сатима прича на тим каналима.

Када је реч о сарадњи са Русијом и Кином, на питање “Пресе”да ли Србија седи између ЕУ на једној страни и Кине и Русије на другој, Ђилас је одговорио да је јасно да Србија седи много више на кинеској страни столице.

Критикујући услове у којима раде кинеске компаније,за које каже да добију уговоре без јавног тендера, Ђилас је рекао:

“Заиста не желим да живим у кинеској колонији усред Европе”

На питање да ли је за тај однос према Кини крива ЕУ, Ђилас је казао да постоје два проблема са нашим процесом евроинтеграција.

„Први је Србија и њена влада, односно председник. Он долази из Радикалне странке и само је променио реторику. Истовремено покушава да уништи опозицију и контролише медије”, рекао је он, а као други апострофирао ЕУ и која све време подржава Вучића и недовољан притисак на власт.

Back to top button