Svet

Џек Дорси није више изршни директор Твитера, акције компаније благо порасле

СрбијаРеално/БЕОГРАД/29.11 – Један од оснивача Твитера поднеће оставку на место извршног директора те фирме. Дорсија ће на тој функцији заменити Параг Агравал, досадашњи технички директор Твитера, саопштила је компанија. Дорси је 2006. основао Твитер и, поред ове фирме, директор је и компаније за плаћање Сквер.

„Коначно је дошло време да одем”, навео је Дорси у саопштењу и додао да је компанија спремна за „наредни корак”. Дорси је додао да верује у наследника.

„Захвалан сам му јер је способан, има велико срце и душу. Дошло је његово време да буде вођа”, навео је Дорси.

Агравал је у компанију дошао 2011, а на директорској функцији је од 2017.

Акције овог технолошког гиганта су благо порасле када су се појавиле гласине о Дорсијевом одласку. Као последица тога, трговина акцијама Твитера привремено је обустављена.

„Волим Твитер”, написао је Дорси на овој платформи у недељу, али наводно није био подстакнут тим гласинама.

Овај 45-годишњак основао је компанију са партнерима Бизом Стоуном, Еваном Вилијамсом и Ноом Гласом 2006. године. Ипак, Дорси је постао заштитно лице компаније – он је објавио први твит на овој мрежи и дуго је био на функцији директора. Напустио је привремено ту позицију 2008. и основао је апликацију за дигитално плаћање Сквер, која је касније израсла у фирму вредну више милиона долара.

Шеф Твитера постао је поново 2015. године после одласка тадашњег директора Дика Костола. У току овог мандата, Дорси се појављивао на саслушањима пред америчким политичарима који су га пред телевизијским камерама испитивали о улози платформе у ширењу дезинформација.

Елиот менаџмент, инвестициона компанија која поседује значајну количину акција Твитера, позвала га је да оде из Твитера прошле године. Из Елиот менаџмента су наводно сматрали да би за Твитер било боље да га води директор са само једном функцијом.

Међутим, две стране су се договориле касније током 2020. године и Дорси је остао на позицији директора.

Back to top button