Svet

EU: Danas neformalna ministarska debata o odnosima BG-PR

SrbijaRealno/Brisel/14.11.22. – Visoki predstavnik EU za spoljnu i bezbednosnu politiku Žozep Borelj, danas će na Savetu za spoljne poslove EU izvestiti šefove evropskih diplomatija o razgovorima sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem i premijerom privremenih prištinskih institucija Aljbinom Kurtijem, koje je imao na marginama Pariskog mirovnog foruma.

Cilj sastanaka u Parizu, kako je rekao Borelj posle susreta, “bio je da se odgovori na kritične izazove” u odnosima između Beograda i Prištine, a razgovori su se, kako je naveo, “fokusirali na pomoć stranama da pronađu hitno potrebna rešenja za trenutnu krizu i održavanje mira i stabilnosti na terenu”.

Sastancima je prisustvovao i specijalni predstavnik EU za dijalog Beograda i Prištine Miroslav Lajčak.

Ministarska debata danas će biti fokusirana pre svega na odnose Beograda i Prištine i biće neformalna, što znači da neće biti objavljeni zaključci sa diskusije. Visoki predstavnik Borelj će preneti suštinu tih razgovora na konferenciji za medije.

Borelj i šefovi diplomatija EU će danas u Briselu tražiti način da ubede Beograd i Prištinu da poštuju preuzete obaveze u okviru dijaloga.

Kako je Borelj rekao posle susreta u Parizu ”kosovski Srbi bi trebalo odmah da se vrate u kosovske institucije i da nastave sa svojim dužnostima”, dok bi Priština, kako je naveo, “trebalo da uskladi svoje postupke o registarskim tablicama sa ranijim sporazumima i da, bez daljeg odlaganja, pokrene pregovore o uspostavljanju Zajednice srpskih opština”.

Očekuje se da će Borelj i danas ponoviti svoju poruku iz Pariza, upućenu Beogradu i Prištini, da “moraju da se konstruktivno angažuju i pokažu spremnost za kompromis i poštovanje svojih obaveza” i da je važno suzdržavanje od bilo kakvih jednostranih akcija i zapaljive retorike.

Stav EU, kao što je to više puta bilo naglašeno u Briselu, je da je od velikog značaja, u aktuelnom geopolitičkom okruženju, da se preko pregovora krene ka normalizacija odnosa dve strane, što je ključni faktor za njihovo napredovanje na evropskom putu.

Kako je rekao portparol EU Peter Stano, eskalacija situacije između Beograda i Prištine dovodi u opasnost ”godine rada i rezultata, i to može da ima posledice”, ne samo na Beograd i Prištinu, već i na region.

U toku današnjeg ministarskog sastanka razgovaraće se i o drugim problemima zemalja regiona.

Visoki zvaničnik EU je izjavio da će se razgovarati o ”ozbiljnim ustavnim problemima u Crnoj Gori”, kao i o Bosni i Hercegovini i o tome kako da zemlja napreduje na evropskom putu, posebno posle preporuke Evropske komisije da Sarajevo dobije status kandidata.

Zvaničnik smatra da situacija na Balkanu ”nije laka” i da je ”puna izazova”, kao i da se EU” kao nikad do sada posvetila Zapadnom Balkanu”.

Današnji ministarski sastanak takođe je priprema i za samit EU-Zapadni Balkan, zakazan za 6. decembar u Tirani.

Back to top button