BeogradIzdvojene vesti

Градоначелник Радојичић и губернатор Беглов обишли Народни музеј, најављена сарадња са музејима Санкт Петербурга

СрбијаРеално/БЕОГРАД/19.11. – Градоначелник Београда проф. др Зоран Радојичић и губернатор Санкт Петербурга Александар Беглов обишли су данас Народни музеј у оквиру вишедневне посете  делегације из Руске Федерације Београду.

Догађају су присуствовали секретар за културу Иван Карл и директорка Народног музеја Бојана Борић Брешковић.

– Имали смо прилику да високу делегацију из Руске Федерације упознамо са српским наслеђем. Сви наши разговори су базирани на вековним, добрим односима, пријатељству и братству, као и православним наслеђем два народа – указао је Радојичић.

Градоначелник је истакао да је једна од тема разговора и потписаног Споразума о сарадњи између два града свакако и унапређење културне сарадње.

– Сарадња музеја из Санкт Петербурга и Београда је један од основних разлога данашњег обиласка. Договорена је сарадња стручњака из Народног музеја у Београду и Музеја Ермитаж, док је крајњи циљ поставка изложби са експонатима из овог највећег, али и других петроградских музеја за грађане Београда – најавио је Радојичић.

Радојичић је истакао да је вишедневни боравак губернатора Санкт Петербурга веома значајан за Београд.

– Београд може да понуди примере добре праксе, а свакако смо увек отворени и да учимо од руских партнера. Санкт Петербург је један од најлепших градова света и развија се у смеру модернизације и очувања традиције, чему и Београд стреми – навео је први човек српске престонице.

 Радојичић је подсетио да је и трећи дан посете високе делегације Санкт Петербурга био садржајан. – Најважнији је сусрет са председником Вучићем, који је подржао сарадњу два града, а потом и сусрет са министром спољних послова Николом Селаковићем, који је такође дао подршку реализацији постигнутих договора – навео је градоначелник Београда.

Back to top button