Izdvojene vestiSvet

Izrael: Palestinskom tinejdžeru zabranjeno školovanje

SrbijaRealno/Jerusalim/07.12.23. – Izrael je saopštio danas da nedavno pušteni palestinski tinejdžer, koji je bio među najmlađim zatvorenicima, ne može da se vrati u bivšu školu u Jerusalimu najmanje do sredine januara, jer mora da prođe probni školski pritvor.

Ahmad Salajme (14) je po kratkom postupku pušten iz pritvora, zajedno sa desetinama drugih palestinskih tinejdžera tokom primirja od 24. novembra do 1. decembra, preneo je Rojters. Njegova porodica vidi u zabrani kršenje njegovih prava i podsećanje na to kako funkcioniše izraelska kontrola nad Palestincima u Jerusalimu.

Agencija napominje da je Salajme uhapšen u julu, a policija ga je privela zbog bacanja kamenja, teških telesnih povreda i pričinjene materijalne štete, kada je i optužen za terorizam, jer je navodno napao Izraelce iz političkih razloga. Dečak je poriče da je počinio bilo kakvu nepravdu. Salajme je nakon nedelju dana oporavka kod kuće, želeo je da nastavi školovanje, ali onda mu je škola obavestila oca da njegov povratak sprečavaju izraelske vlasti.

“Tužan sam jer ne mogu da vidim svoje prijatelje i izostajem sa nastave, pa ću možda morati da ponovim školsku godinu”, rekao je Salejme. Izraelsko ministarstvo obrazovanja saopštilo je da će Salejme biti zadržan u školi najmanje do 10. januara, to jest do kraja zimskog raspusta, koji počinje 23. decembra. “Đaci koji budu pušteni kao zatvorenici neće učiti u okviru obrazovnog sistema i biće redovno u pratnji službenika za uslovni rad”, navodi se u saopštenju izraelskog nadležnog ministarstva.

Svaki sličan slučaj potom će biti podvrgnut stručnoj proceni, kako bi bilo utvrđeno da li je prikladno da takvi učenici nastave sa školovanjem. Salajme je rekao da želi da bude vrhunski student „kako bi mogao postane advokat i koristi svojoj zemlji”.

Preporučeno: https://srbijarealno.rs/gaza-stotine-izraelskih-granata-pogodilo-izbeglicki-kamp-dzabalija/

Back to top button