Društvo

Јовановић: Омикрон се преноси брже од делта варијанте

СрбијаРеално/БЕОГРАД/24.12 – Већ има информација да омикрон варијанта вируса корона изазива блаже форме болести, али оно што се сигурно зна је то да се много брже преноси чак брже и од претходне делта варијанте, изјавила је вирусолог Тања Јовановић.

Она је за Тањуг рекла да би информације о томе да омикрон изазива блажу клиничку слику требало обазриво сагледати јер је велики део популације већ вакцинисан, или су прележали инфекцију и самим тим су на неки начин имунизовани, а тај имунитет може да утиче на слабу клиничку слику.

“Знамо за случај у Немачкој да је пацијент са омикроном умро, према томе, увек ће у свакој земљи бити пацијената који имају специфичне карактеристике и хроничне болести. Оно што до сада сигурно знамо то је да се вирус много брже преноси са инфициране на здраву особу, чак брже него делта варијанта вируса”, навела је Јовановић.

Иначе, омикрон варијанта потврђена је код четворочлане породице која је допутовала у Србију из Боцване. Чланови те породице су, на првом ПЦР тесту били негативни.

Додала је да је породица с обзиром на епидемиолошки ризик, била у изолацији, али су били и у обавези да раде контролне ПЦР тестове.

“Други ПЦР тест је био позитиван и нема апсолутно никаквог знака питања о поузданости лабораторијских тестова који се користе”, рекла је Јовановић.

Имајући у виду да је данас тачно годину дана од почетка вакцинације у Србији, она је поручила да не би могла да замисли живот да вакцина против вируса корона није пронађена.

“Захваљујући вакцини успоставили смо неку врсту контроле над пандемијом, међутим оно што је била грешка на глобалном нивоу је то што вакцинација није била обавезна и масовна. У данашње време у коме живимо, остављена је слобода избора ко жели, ко не жели да се вакцинише што је оставило простор вирусу да циркулише дужи временски период, рекла је она.

Back to top button