Društvo

Kампања „Нема чекања“ – највеће жртве корона вируса онколошки пацијенти

СрбијаРеално/БЕОГРАД/10.11 – У Србији и свету највеће жртве пандемије су онколошки пацијенти и због ковид режима код великог броја људи се касно дијагностикује канцер и лекари тада не могу ништа да ураде, истакла је проф. др Даница Грујичић. Статистички подаци су поражавајући те онколошки пацијенти немају времена за чекање“, додао је Марко Миловановић, председник Форума пацијената Србије.

Форум онколошких пацијената Србије, уз подршку Удружења медикалних онколога Србије и РТС-а одржао је промоцију националне кампање „Нема чекања“ у РТС Kлубу.

Циљ кампање је побољшавање положаја онколошких пацијената. Ситуација са коронавирусом је у огромној мери оптеретила здравствени систем, али онколошки пацијенти немају времена да чекају. Они морају да долазе на превентивне и контролне прегледе.

Према његовим речима, сви заједно морамо да се укључимо – држава, фармацеути, удружења пацијената, све са циљем да се подигне свест о важности превентивних прегледа.

„Статистички подаци су поражавајући. Хоћемо да кроз кампању на јасан и сигуран начин да истакнемо ту поруку: Нема чекања“, истакао је Марко Миловановић, председник Форума пацијената Србије.

Проф. др Даница Грујичић, директорка Института за онкологију и радиологију Србије, каже да су у Србији и свету највеће жртве пандемије онколошки пацијенти.

„Највећи проблем је што 30 одсто пацијената долази у касној фази када лекари и медицина више не могу ништа да ураде, сем да им се олакша стања, дају лекови за болове, апетит“, навела је Грујичићева.

Оно што се мора урадити је да се обезбеди довољан број дијагностичких апарата. Такође је веома важна и изградња новог Института за онкологију и радиологију, али треба напоменути, како каже, да је током пандемије Институт добио два нова линеарна акцелератора, две магнетне резонанце, скенер, два мамографа, четири ултразвука.

„Сваког дана се озрачи око 400 пацијената, 200 добије хемиотерапију. Око 2.000 људи дневно прође кроз институт који је грађен 1939. године. То је зграда која је апсолутно неусловна и ми ако хоћемо да пружамо савремену терапију морамо да имамо нову зграду института“, истиче Даница Грујичић.

Директорка Института за онкологију и радиологију позвала је грађане да дођу и прегледају се и да постоје капацитети да се свима пружи помоћ.

„Никада не можемо довољно нагласити значај превентивних прегледа и раног откривања канцера. Што раније се болест открије то је већа шанса за излечење“, навео је др Даворин Радосављевић из Удружења медикалних онколога.

Према његовим речима, Србија има тужну историју оклевања пацијената да дођу на прегледе, што је погоршано пандемијом и ситуацијом са ковидом.

„Ни институт ни друге онколошке институције нису прекидале рад током пандемије нису прекидале са радом. Затрпани смо пацијентима, али апелујемо на људе да дођу да се превентивно прегледају. Да би имали најбоље лечење потребно је доста дијагностике“, рекао је Радосављевић за РТС.

Решење је, како каже, у раном откривању, што ће довести до лакшег и бржег лечења, а са друге стране у децентрализацији лечења.

„Наше велике болнице које лече друге болести морају се оспособити да могу да збрину и онколошке пацијенте. То ће поправити доступност лечења и олакшати посао и растеретити Институт“, истакао је др Радосављевић.

Тренд у развијеним западним земљама показује све бржи пад смртности од малигних обољења, док у источној Европи је та кривуља и даље у порасту.

„Kомбинација остављања пушења и великих кампања са тим циљем и увођење нових иновативних лекова доводе до пада кривуља смртности од водећих малигних болести“, закључио је Радосављевић.

Back to top button