Svet

Kišinjev: Novi protest opozicije, privedeno više od 80 ljudi

SrbijaRealno/Kišinjev/31.10.22. – U Kišinjevu je održan još jedan masovni protest pristalica opozicione moldavske partije “Šor”, a kako je rekao jedan od organizatora mitinga Dinu Turkanu, snage bezbednosti su privele više od 80 ljudi.

Demonstranti su se u nedelju okupili u blizini zgrade Akademije nauka Moldavije i planirali su da prošetaju glavnim kišinjevskim bulevarom do glavnog gradskog trga, ali je policija zahtevala da promene rutu. Učesnici protesta su odbili da poslušaju, ističući da su imali dozvolu kišinjevske administracije da protestuju na centralnom trgu, zbog čega je došlo do sukoba sa snagama bezbednosti.

“Prema našim informacijama, danas je privedeno više od 80 ljudi. Među uhapšenima su gradonačelnivi Orheja i Taraklije, Pavel Verežana i Vjačeslav Lupov i počasni predsednik partije “Šor” Valerij Klimenko. Inače, Klimenko je imao srčani udar, prebačen je u bolnicu”, rekao je Turkanu za RIA Novosti.

Organizatori akcije osudili su postupke agencija za sprovođenje zakona i optužili rukovodstvo zemlje za uzurpaciju vlasti.

“Osuđujemo zloupotrebe policije. Svedoci smo poslednjih trzaja aktuelnog rukovodstva zemlje, režim Maje Sandu neće moći da suzbije mirnu akciju. Moraće da odgovaraju pred zakonom za uzurpaciju moći”, zaključio je Turkanu.

U Kišinjevu se od 18. septembra održavaju protesti pristalica partije “Šor”.

Demonstranti su ogorčeni neviđenim povećanjem cena gasa, drugih energenata i hrane, kao i visokom inflacijom i padom životnog standarda.

Back to top button