Izdvojene vestiSrbija

Клан Беливука хтео да убије судију

СрбијаРеално/БЕОГРАД/26.11 – Белгијска полиција наводно је пресрела разговор шифрованим мобилним телефонима које су, како се сумња, користили припадници клана Вељка Беливука припремајући убиство једног познатог судије.

Белгијанци су информације поделили са колегама из Србије, а мета је одмах склоњена на безбедно, пише Ало.

Детективи из Брисела, из сектора за технолошки криминал, групу плаћених убица почели су да прате почетком године, а њихове поруке бљеснуле су тада на екранима компјутера тима тајне полиције у Белгији који је хаковао апликацију “Скај”.

Полицајци су, пише Ало, остали у шоку када су схватили да се наводно спрема убиство судије, и то хицем из снајперске пушке.

Извор наводи да су након тих сазнања одмах упозорили српске власти, које су предузеле све неопходне мере да очувају безбедност мете.

“Када су плаћеници слали поруке једни другима, оне су аутоматски стизале полицајцима у Бриселу на посебан компјутер. Тако се сазнало за њихове злочиначке планове. Да су убиство планирали да почине снајперском пушком, показао је коментар једног од учесника разговора: “Смер ветра и удаљеност би могли да утичу на метак који испалимо из снајперске пушке”. Такође, у преписци се види и да су се договарали о начину бекства после убиства”, наводи саговорник.

Иако идентитет убица није откривен, извор наводи да српска полиција сумња да су криминалци које су њихове колеге пратиле чланови групе Вељка Беливука, који су на идентичан начин комуницирали и планирали злочине.

“О свим криминалним акцијама разговарали су преко апликације “Скај”, користећи различите надимке. Такође, начин на који су планирали да убију судију поклапа се с методама групе Вељка Беливука, који су се договарали да хицима из снајперске пушке ликвидирају поједине државне функционере, али и чланове супарничких кланова. Неколико снајперских пушки је заплењено у Беливуковој кланици у Ритопеку, али и на стадиону Партизана у Хумској”, рекао је тај извор.

Како додаје, полиција тренутно испитује мотив планирања убиства судије.

“У питању је судија који се замерио Беливуку, Миљковићу и њиховом клану, зато се сумња да они стоје иза тога. Судија је на безбедном, а потрага за криминалцима увелико траје”, подвлачи саговорник, који је инсистирао да се идентитет судије не открива зарад његове безбедности и истраге која је у току.

После хапшења Вељка Беливука на интернету се појавио снимак на којем се види како он вежба да пуца из снајперске пушке. Наводно, обучавао га је Небојша Јанковић, бивши полицајац и припадник 63. јединице Падобранских бригада. Снимак сведочи да су они заједно вежбали пуцање у једној шуми у околини Београда. Убрзо након тога, појавио се још једна снимак на којем се види како Јанковић шета градом с торбом у којој је, како се сумња, била снајперска пушка коју је носио Беливуку.

Back to top button