Svet

Kralj Čarls Treći: Velika Britanija i Nemačka zajedno uz Ukrajinu

SrbijaRealno/London/30.03.23. – Britanski kralj Čarls Treći, koji boravi u trodnevnoj poseti Nemačkoj, odao je priznanje toj zemlji na “izuzetnom gostoprimstvu” prema ukrajinskim izbeglicama, prenosi danas Bi-Bi-Si (BBC).

On je, tokom svoje prve državne posete na položaju britanskog monarha, rekao da i London i Berlin “zajedno stoje uz Ukrajinu u odbrani slobode i suvereniteta”. U zdravici na raskošnom državnom banketu, tokom kojeg je delom govorio i na nemačkom jeziku, britanski kralj je obećao da će ojačati veze sa Nemačkom. Govor zvanicama iz obe zemlje, među kojima je bila i bivša nemačka kancelarka Angela Merkel, izazvao je mnogo smeha i aplauza, navodi britanski javni servis. Trodnevna poseta Nemačkoj, u koju je došao sa Kamilom, kraljicom suprugom, usledila je nakon što je otkazana poseta Francuskoj posle nemira u nekoliko gradova zbog penzionih reformi koje namerava da sprovede vlada francuskog predsednika Emanuela Makrona. Nemačka je tako postala prva zemlja koju je Čarls posetio otkako je postao kralj Velike Britanije.

Ujedno, ovo je prva poseta nekog britanskog monarha Nemačkoj od 2015. godine, kada je u toj zemlji bila pokojna kraljica Elizabeta Druga. Britanska vlada se nada da će kraljeva poseta ojačati odnose dve zemlje posle odluke Velike Britanije da napusti Evropsku uniju, što je nemački predsednik Frank-Valter Štajnmajer u zdravici opisao kao “tužan dan”. U predsedničkoj palati Belvi u sredu uveče, britanski kralj je rekao da će učiniti sve što može da “ojača veze” dve zemlje. Pohvalio je “velikodušnost duha nemačkog naroda” za prihvatanje više od milion ukrajinskih izbeglica, kao rezultat tekućeg sukoba sa Rusijom. “Stojimo rame uz rame u zaštiti i unapređenju naših zajedničkih demokratskih vrednosti i stojimo uz Ukrajinu u odbrani slobode i suvereniteta pred neizazvanom agresijom”, rekao je on.

Kralj je govorio i o borbi protiv klimatskih promena. “Potpuno sam uveren da će veze između nas postajati sve jače dok zajedno težimo održivijoj, prosperitetnijoj i sigurnijoj budućnosti”, rekao je Čarls. Spomenuo je i pokojnu majku, zahvalivši nemačkom narodu na porukama “podrške i naklonosti” koje su poslali kada je umrla prošle godine. “Tokom svih ovih godina, bio sam oduševljen toplinom i prijateljstvom naših naroda i vitalnošću našeg partnerstva u bezbroj oblasti”, rekao je britanski kralj. “Bilo je to, gospodine predsedniče, prijateljstvo koje je bilo veoma važno mojoj majci, pokojnoj kraljici, kojoj je bilo stalo do veze naše dve zemlje. Odnos Nemačke i Velike Britanije mi je veoma važan… Učiniću sve što mogu da ojačam veze između nas”, poručio je Čarls.

Back to top button