Izdvojene vestiRegion

Кривокапић – Мијатовић: Црна Гора и Савет Европе чврсто сарађују на плану заштите људских права и слобода

СрбијаРеално/БЕОГРАД/19.11. – У оквиру званичне посете Савету Европе председник Владе проф. др Здравко Кривокапић састао се у Стразбуру са комесарком Савета Европе за људска права Дуњом Мијатовић.

Кривокапић је рекао  да Црна Гора, након 30. августа прошле године, ради на изградњи демократског друштва, кроз јачање инстититуција и сарадње са свим заинтересованим субјектима, јер се једино на тај начин може говорити о друштвеној инклузивности. У том контексту, стандарди Савета Европе су кључна водиља, узме ли се у обзир да је усвајање тих вредности сигуран пут до напретка у европским интеграцијама.

Комесарка Савета Европе за људска права Дуња Мијатовић је пожелела добродошлицу премијеру Кривокапићу, истакавши да је то први сусрет са црногорском делегацијом, откад се налази на позицији комесарке. Она је похвалила постигнућа Црне Горе у погледу доношења значајних закона, али је подсетила на важност што квалитетније имплементације правних прописа.

На састанку је било речи о правима жена и родној равноправности, са посебним акцентом на Истанбулску конвенцију која третира питање насиља над женама.

У том контексту Кривокапић је рекао да у Црној Гори постоје одређени изазови у достизању пуне имплементације Конвенције, те информисао о предузетим активностима које се тичу јачања институционалног оквира и унапређења легислативе: „У циљу јачег степена заштите од свих облика дискриминације Влада ради на јачању постојећег законског оквира, кроз предлог измена Закона о забрани дискриминације, у сарадњи са иностраним експертима. Такође Влада наставља са дијалогом са представницима мањинских националних савета, у циљу подизања нивоа квалитета заштите права мањинских народа у Црној Гори.”

Саговорници су размијенили мишљење о слободи медија и указали на важност заштите новинарске професије кроз унапређење законских решења и заштиту новинара и уредника.

Комесарка Мијатовић је истакла да је Црна Гора пуно постигла на пољу заштите људских права, али се осврнула и на неразрешене случајеве напада на новинаре.

Кривокапић је подсетио да су се, од тренутка ступања на дужност нове Владе, десила четири случаја напада на новинаре и да су сва четири случаја разрешена, уз подсећање да су нерешени случајеви наслеђени из ранијег периода.

На састанку је поновљена одлучност и опредељеност за наставак сарадње Црне Горе и Савета Европе на плану пуне заштите и афирмације људских права и слобода.

Back to top button