Izdvojene vestiRegion

Кривокапић – Вархељи: Уз реформе и јачање институција, ЕУ блиска извесност Црне Горе

СрбијаРеално/ПОДГОРИЦА/23.11 – Председник Владе Здравко Кривокапић борави у Бриселу где се данас састао са европским комесаром за проширење и суседску политику Оливером Вархељијем,а саговорници су се сагласили да је уз наставак реформског пута и рада на јачању институција, Европска унија блиска извесност Црне Горе.

„Немамо и не тражимо алтернативу Европској унији. Могуће да је изостанак напретка у одређеним сегментима процеса придруживања оставио простор за различита, недобронамерна, тумачења. Ипак, треба имати у виду да је Црна Гора у кратком периоду прошла кроз процес демократске транзиције, а следствено томе изменила део кадровске структуре за вођење преговора и започела процес реформи на више колосека. То је све било неопходно да бисмо заузели стабилан курс ка испуњавању предуслова и постизања унутрашње спремности за чланство у ЕУ“, казао је премијер.

Вархељи је изразио задовољство поновним сусретом са председником Владе Црне Горе и казао да је фреквенција контаката на највишем нивоу снажна потврда опредељености Црне Горе да постане следећа чланица Европске уније. Он је истакао важност интензивирања процеса интеграција и отвореност Европске уније да пружи техничку подршку Црној Гори.

Премијер је у контексту годишњег Извештаја Европске уније за Црну Гору казао да је Влада фокусирана на испуњавање привремених мерила за поглавља 23 и 24, те изразио очекивање да ће до краја француског председавања ЕУ (јун 2022.) Црна Гора спровести преостале задатке.

Током састанка Кривокапић је информисао саговорника о програмима економског опоравка и инвестиција „Европа сад“ и „Црна Гора одмах“, а саговорници су се усагласили да је одржавање добросуседских односа кључно за очување стабилности и даљу интеграцију земаља Западног Балкана у ЕУ.

Back to top button