Izdvojene vestiSvet

Моравјецки: Пољска спремна да затвори границу са Белорусијом

СрбијаРеално /БЕОГРАД/ 21.11- Пољска разматра могућност увођења строгих санкција против Белорусије, укључујући и затварање граничних, транзитних и трговинских прелаза, изјавио је данас пољски премијер Матеуш Моравјецки на заједничкој конференцији за новинаре са својом естонском колегиницом Кајом Калас.

“Разматрамо (увођење) све озбиљнијих економских санкција, укључујући и затварање пољско-белоруске границе од стране Пољске”, рекао је пољски премијер, напомињући да ће све зависити од деловања белоруских власти, пренео је ТАС С.

“Желимо да (белоруском председнику Александру) Лукашенку дамо шансу да се повуче и врати мигранте у њихове матичне земље”, рекао је Моравјецки.

“Али мигранти се још нису вратили”, истакао је он.

Напоменуо је и да постоји снимак на коме се види како белоруске службе упућују мигранте како да нападну пољске снаге безбедности.

“То значи да ће акције белоруских служби вероватно довести до ескалације ситуације”, приметио је Моравјецки.

“Спремни смо да затворимо нове прелазе, транзитне и трговинске могућности како бисмо извршили економски притисак”, рекао је пољски премијер.

“Данас, на источној граници Пољске, имамо посла са новом врстом рата, у којем мигранти и дезинформације служе као оружје, суочавамо се са хибридним ратом”, навео је Моравјецки, окрививши руководство Белорусије и Русије за оно што се дешава.

Према његовим речима, осим миграционе кризе, претњу источним границама ЕУ и НАТО представљају вештачки изазвана енергетска криза и растућа војна активност Русије у близини Украјине.

Back to top button