Društvo

Недимовић: Дигитализација пољопривреде Србије

СрбијаРеално /БЕОГРАД/ 29. 11 – Српска пољопривреда креће на пут потпуне дигитализације, барем што се тиче ресорног министарства. Сељаци више неће “носати папире“ по разним канцеларијама и државним службама, а до већине субвенција ће се долазити много једноставније, брже и транспарентније, рекао је потпредседник Владе и министар пољопривреде, шумарства и водопривреде Бранислав Недимовић.

“Влада Србије на основу Закона о трговини има алате којима може да интервенише на тржишту, као што је већ интервенисала за хлеб. Имамо још неколико идеја уколико буде дошло до драстичних скокова цена”, нагласио је Недимовић.

Како каже, на тржишту увек мора да дође до неких померања.

“Као на пример гориво, прошле године је било јефтиније за 50 динара, али онда нико није ништа рекао. А када скочи дизел на 180 динара и сви причају о томе”, истакао је Недимовић.

Према његовим речима, Србија има много више хране него што јој је потребно.

-Ми са храном нећемо имати проблем, као што нисмо имали проблем ни током марта и априла прошле године када је било ванредно стање, када су бројне земље које су имале новац, имале проблема са храном. Ми ћемо за основне животне намирнице наћи начин како да буду доступне, али и да им цена не буде већа него што је сада – напомиње министар, и додаје да ће, уколико дође и до назнака скокова, држава интервенисати.

“Ми пшенице имамо два пута више него што је потребно за српске потребе с једне стране. С друге стране, обавили смо сетву на 60.000 хектара више него што је било прошле године”, наводи Недимовић.

Када је у питању дигитализација, Недимовић истиче да нас је “и корона нечему научила, као на пример, бржим процедурама”…

“Е-аграр подразумеваће да ће грађани за већину субвенција моћи да се пријављују електронским путем. То с једне стране олакшава приступање систему субвенција од стране пољопривредника, а с друге стране они увек могу да знају шта се дешава са њиховим предметом, у сваком тренутку. А најважније је да ће цео процес бити потпуно трансапарентан. И слободно могу да кажем да ће овакав систем субвенција бити револуционаран, можда чак и на простору целе Европе. Нико нема овако дигитализован систем субвенција, можда ћемо бити пионири”, истиче Недимовић.

-Када можемо очекивати да почне дуго очекивани извоз пилетине и свињског меса у ЕУ?

-Ми смо завршили све што се нас тиче, чекамо њихову контролу. Да виде да ли је све на терену онако како смо навели у документацији. Они ће одлазити код кланичара, и фармера, код произвођача хране, не очекујем већи проблем, то нам је ту иза ћошка…Врло брзо ће се реализовати.

Цена ђубрива у свету прети да угрози сетву и да поскупи у последњих годину дана рекорно скупу храну. Шта може ту да се уради?

“Србија је озбиљна земља и наравно да се спремила за све ово. Имамо алате којима ћемо реаговати и то већ радимо… У наредних месец дана Србија ће имати довољно ђубрива за прихрану пшенице која ће се одвијати у марту. Ту неће бити проблема”, поручио је министар.

Back to top button