Недостатак сенфа у Француској
СрбијаРеално/Париз/11.07.22. – Ресторани у Лиону, трећем по величини граду у Француској, доживљавају акутну несташицу сенфа, што стручњаци приписују суши у Kанади и војном сукобу у Украјини, јавио је БФМТВ.
Власница ресторана Ле петит Боуцхон Ребека Гујон рекла је да су због недостатка сенфа принуђени да га служе само уз брендирану кобасицу Андоуиллет. Уколико се ситуација не промени, посетиоци ће бити принуђени да једу ово јело са мајонезом или кечапом, упозорила је она.
Угоститељ Давид Тапиеро рекао је да се у његовој установи сви запослени придржавају правила штедње сенфа. Такође је збуњен њеном оскудицом.
“Видео сам да је Монако пун сенфа. Зашто је у Монаку, а не у Француској? Мислим да спекулишу”, рекао је он.
Последњих месеци сенф је у Француској поскупео за најмање девет одсто. Главним разлогом се назива прошлогодишња врућина, која је “спалила” род сенфа у Kанади – њеном главном светском произвођачу. Други и трећи извозници сировина за сенф били су Русија и Украјина. Тренутно је извоз из ових земаља обустављен због логистичких проблема.
У самој Француској, која производи 50 одсто европског сенфа, потешкоће са његовим узгојем настале су 2019. након забране употребе пестицида. Они који очекују брзо решавање „кризе сенфа” греше, упозорио је канал, преноси Риа