Izdvojene vestiSvet

Nemački kancelar Šolc nagovestio ulaganja u čipove

SrbijaRealno/Berlin/05.07.23. – Nemački kancelar Olaf Šolc nagovestio je danas pred parlamentom više ulaganja u čipove u Nemačkoj. Govoreći nedavnim projektima proizvođača čipova Intel i Infineon, Šolc je je Bundestagu, donjem domu nemačkog parlamenta, rekao da “zna za planove nemačkih kompanija i mnogih drugih” koje će ulagati u poluprovodnike u Nemačkoj, prenosi Rojters.

“Mnogi ljudi širom sveta su shvatili da moramo da postanemo otporni i da postoje određene industrije koje nužno treba da se nalaze ovde u Evropi i u Nemačkoj”, izjavio je Šolc. On se nije složio sa tvrdnjom da Nemačka gubi svoju privlačnost kao lokacija za ulaganje, pozivajući se na nedavne investicije velikih kompanija. Intel je prošlog meseca najavio da će uložiti više od 30 milijardi evra u razvoj dve fabrike za proizvodnju čipova u Magdeburgu.

Berlin takođe razgovara sa tajvanskim TSMC i švedskim proizvođačem baterija za električna vozila Nortvolt, pošto želi da ove kompanije započnu proizvodnji u Nemačkoj. Nemci su već ubedili kompaniju Tesla da u njihovoj zemlji izgradi svoju prvu gigafabriku, navodi britanska agencija. Kina je juče objavila da će uvesti kontrolu nad izvozom galijuma i germanijuma, metala koji se koriste u proizvodnji čipova, a Nemačka spada među glavne uvoznike ove vrste robe.

Back to top button