Društvo

Објављен програм 12. Међународног фестивала зелене културе Греен Фест

СРБИЈАРЕАЛНО- Београд – Дванаести Међународни фестивал зелене културе “Греен Фест” одржаће се од 08. до 15. новембра, у онлајн издању, под слоганом “Kлиматска узбуна”, а и ове године, сви садржаји ће бити бесплатни, и доступни на интернет порталу Фестивала (www.греенфест.рс).

Kако су саопштили организатори сви који су заинтересовани за животну средину, екологију, климатске промене, одрживи развој, и сродне теме, моћи ће да погледају укупно 7 дугометражних и 34 филма средњег и кратког метра, 5 панел дискусија и једну виртуелну изложбу.

На Фестивалу ће моћи да се погледају филмови попут вишеструко награђиваног „Једном када сазнаш“, о климатским променама и смањењу ресурса, затим „Устајемо“ који нас кроз разговоре са бројним, познатим и непознатим људима, попут музичара Мобија, Далај Ламе, Тонија Робинса, Ричарда Бренсона и Ђ Спукија, приказује нове моделе успеха и напретка који нам могу помоћи на путу човечанства да напокон направи будућност какву сви заслужујемо. прециyирано је у саопштењу.

Филм „2040“ је прича о нади која посматра веома реалне могућности да људска цивилизација може да преокрене глобално загревање и кроз тај процес унапреди животе свих живих бића, затим филм „Офир – земља блага“ који је поетична, али драматична ода неизбрисивој жеђи за слободом, културом и суверенитетом; филм осветљава највец́и сукоб на Пацифику од Другог светског рата, откривајући видљиве и невидљиве ланце колонизације, и њене трајне циклусе физичког и психолошког ратовања.

На програму је и филм „Душа бициклисте“ открива вредности које се губе у нашем савременом друштву, као што су важност пријатељства, екологија, вредновање старог, минимализам и друге важне премисе за постизање једноставнијег и испуњенијег живота ониме што је заиста важно. Један од „најукуснијих“ филмова на фестивалу „Kување одбачене хране“ прати редитеља, активисту и кувара Давида Гроса на путовању кроз Европу на којем учимо шта се све баца од хране и који су то разлози.

Све панел дискусије ће бити емитоване уживо на фацебоок страници фестивала https://www.facebook.com/GreenFest/.

Овогодишње издање Греен Феста су подржали Делегација Европске уније, Француски институт и амбасада Француске, Хајнрих Бел фондација, Секретаријат за заштиту животне средине града Београда, Министарство заштите животне средине и Министарство културе РС, као и многобројни партнери и пријатељи фестивала.

Back to top button