Izdvojene vestiSrbija

Orlić: Kurti isključivi krivac za dešavanja na KiM

SrbijaRealno/Beograd/27.09.23. – Predsednik Narodne skupštine Vladimir Orlić izjavio je danas da je premijer privremenih prištinskih institucija Aljbin Kurti isključivi krivac za sve što se dešava na KiM jer je pokušavao da nasiljem dovede do otvorenog sukoba, da uvuče Srbiju u to, a samim tim i u sukob sa NATO kako bi sproveo svoj krajnji cilj – etničko čišćenje.

Orlić je za TV Pink naveo da svi znaju šta je dovelo do dešavanja u selu Banjska na severu KiM, kao i da, kako je rekao, svi znaju da je svaka od žrtava koja je pala isključivo teret, krivica i odgovornost Kurtija. Istakao je da je i predsednik Srbije Aleksandar Vučić govorio više puta o teroru koji sprovodi Kurti nad Srbima na Kosovu i Metohiji, o tome koliko je opasno sve što on radi jer, kako kaže Orlić, sve vreme je pokušavao da dovede do otvorenog sukoba. “Poznato nam je da će Kurti i dalje da vodi svoju prljavu kampanju i protiv predsednika Srbije i protiv srpske države i protiv pripadnika srpskog naroda na KiM na svaki način.

Znamo šta možemo da očekujemo od njega, a nažalost videli smo šta možemo da očekujemo kada je reč o reakcijama nekih spolja i koliko tih reakcija nema, a naravno da deo odgovornosti snose i oni”, rekao je Orlić i istakao da ne možete da pozivate na smirivanje tenzija sa onima koji su sve izazvali. Orlić se osvrnuo i na jučerašnji sastanak Vučića sa predstavnicima Kvinte i to što je predsednik zatražio da KFOR preuzme brigu o svim bezbednosnim pitanjima na severu KiM umesto Kurtijeve policije, navodeći da bi to predstavljalo put ka deeskalaciji, jer, kako je ocenio, ne može o bezbednosti da vodi računa neko ko je krivac za sve što se dogodilo.

“Ne može to da radi Kurti sa svojom monoetničkom policijom, koji je isključivo napravio sve to, ne može onaj koji je krivac i koji je doveo do toga da mi danas strepimo šta se dešava i da ljudske glave budu u pitanju, ne može taj da rešava bilo šta. To je potpuno jasno svima i samo je pitanje hoćete li da pokažete odgovornost i da konačno preduzmete nešto što treba da preduzmete”, naveo je Orlić. On je naveo da nisu Srbi bili protiv toga da sami preuzmu staranje kroz učešće u policijskim snagama o prostoru na kom žive, ali su rekli to ne mogu da rade i da je to neprihvatljivo.

“Ako to treba da služi kao alibi za Kurtijev teror…. Rekli otvoreno, formirajte ZSO, uradite ono što vam je obaveza koju ste potpisali sami i mi ćemo da vodimo računa i o učešću u policijskim snagama”, rekao je on. On je naveo i da je prištinska strana govorila da nijedna obaveza za njih ne važi i da neće da sprovedu ništa iz sporazuma i da je samim tim jasno ko je krivac za sva dešavanja na KiM. “Je l ima neko ko stvarno ne razume da se sve ovo dešava zbog Kurtija za kog nijedan sporazum ne važi. Nije pitanje ovog ili onog, ništa za njega ne važi”. naveo je Orlić.

Back to top button