Izdvojene vestiSrbija

Отворени Балкан ће допринети бољој економској сарадњи Србије, Албаније и Северне Македоније

СрбијаРеално/БЕОГРАД/16.11 – На крају скупа регионалне иницијативе “Отворени Балкан”, који је одржан у Нишу од 12. до 14. новембра, а где су се окупили министри финансија, пољопривреде, рада и запошљавања влада Републике Србије, Републике Албаније и Републике Северне Македоније, потписана су два закључка са радних састанака, у којима су дефинисане све активности које ће се спровести до самита који се крајем децембра одржава у Тирани, а које ће допринети олакшавању трговине, сарадњe у области безбедности хране, фитосанитарне и ветеринарске инспекције, као и слободан приступ тржишту рада грађана три земље.

Први Закључак су потписали министар финансија у Влади Србије Синиша Мали, министар пољопривреде, шумарства и водопривреде Бранислав Недимовић, министарка трговине, туризма и телекомуникација Татјана Матић, затим министарка финансија и привреде у Влади Албаније Делина Ибрахимај, министарка пољопривреде и руралног развоја Албаније Фрида Крифка и заменик министра пољопривреде, шумарства и водопривреде у Влади Северне Македоније Трајан Димковски. Потписавању су присуствовали и председник Привредне коморе Србије Марко Чадеж, која је била и домаћин овог скупа, као и председница Уније привредних и индустријских комора у Албанији Инес Мућостепа и представници Привредне коморе Северне Македоније Анета Димовска и Нена Николовска.

Овим документом предвиђено је да се до краја године интензивно ради на успостављању система за електронску размену свих неопходних докумената, царинских декларација, фитосанитарних и ветеринарских сертификата, као и на унапређењу већ постојећих система. Реализација ове мере значајно ће допринети мањем задржавању камиона на границама. Такође, договорено је да ће до краја године све три земље увести систем где ће све граничне службе, укључујући и фитосанитарну инспекцију, радити 24/7. Закључено је и да ће све три стране до краја 2021. године потписати и валидирати споразуме о признавању статуса овлашћених привредних субјеката, што ће појединим компанијама у великој мери олакшати прелазак границе и донети друге бенефите. Такође, договорено је да ће се радити на умањењу свих накнада које се плаћају при преласку граничних прелаза, а за робу која има порекло у земљама чланицама.

Када је реч о интегрисаном управљању границом, тзв. “One stop-shop”, до краја године ће Србија и Северна Македонија решити све постојеће недостатке како би он био у потпуности функционалан, а Северна Македонија и Албанија ће наставити да раде на томе да успоставе “One stop-shop” између својих земаља.

Закључком са радних састанака је предвиђено и да до краја новембра буде основана заједничка радна група која ће се бавити хармонизацијом пореске политике наше три земље.

Када је реч о делу закључка који се односи на сарадњу у области хране, фитосанитарне и ветеринарске инспекције, договорено је усаглашавање листе биља и биљних производа за које је потребан фитосанитарни преглед и издавање фито – сертификата, затим размена карантинских листа са статусом и размена програма надзора над штетним организмима, даље размена свих мониторинга и плана службених контрола из области хране биљног, животињског и мешовитог порекла, признавање и прихватање лабараторијских анализа, преглед ван граничних прелаза, односно у најближим царинским испоставама за биље за које је потребан фитосанитарни преглед, затим унификација листе болести животиња, као и листа одобрених објеката за храну животињског порекла и храну за животиње, где се подразумева размена нотификација објеката без контроле на лицу места, само уз размену плана мониторинга.

Други Закључак су потписали министарка трговине, туризма и телекомуникација у Влади Србије Татјана Матић, министарка за рад, запошљавање, борачка и социјална питања Дарија Кисић Тепавчевић, министарка финансија и привреде у Влади Албаније Делина Ибрахимај и заменик министра пољопривреде, шумарства и водопривреде у Северној Македонији Трајан Димковски.

Овим закључком је предвиђено потписивање споразума којим ће се омогућити слободан приступ тржишту рада грађана наше три земље. Они ће моћи слободно да бораве и раде на територији Србије, Албаније и Северне Македоније.

Крајем децембра биће одржан самит у Тирани, у Албанији, на коме ће се разговарати о томе шта је у међувремену урађено и који су наредни планови како би се искористили пуни потенцијали ове иницијативе.

Регионалну иницијативу “Отворени Балкан” покренули су председник Републике Србије Александар Вучић, премијери Албаније Еди Рама и Северне Македоније Зоран Заев.

Back to top button