Izdvojene vestiSrbija

Petković: Čista laž Bisljimija o pet kriterijuma za ZSO

SrbijaRealno/Beograd/06.04.23. – Direktor Kancelarije Vlade Srbije za Kosovo i Metohiju Petar Petković izjavio je danas da “ni rečju u Briselu nije pomenuto pet kriterijuma” za Zajednicu srpskih opština (ZSO) o kojima je danas govorio glavni prištinski pregovarač Besnik “Čista laž Bisljimija! Ni rečju u Briselu nije pomenuto “pet kriterijuma za ZSO” o kojima danas priča.

Pričalo se o Statutu ZSO i Upravljačkom timu”, naveo je Petković na Tviteru. Prema Petkovićevim rečima, Bisljimi, opet izmišlja, izgleda da je čuo ono što želi, a ne što se govorilo! ZSO može samo u skladu sa sporazumima iz 2013. i 2015, napominje direktor vladine Kancelarije za KiM. Bisljimi je danas u skupštinskom odboru za spoljne poslove izneo tvrdnju da postoji pet kriterijuma za omogućavanje samouprave za srpsku zajednicu koje mora ispoštovati nacrt statuta koji će, na osnovu dogovora u Briselu, izraditi Upravljački odbor. „Prvi kriterijum je da li ovaj nacrt predviđa novi nivo upravljanja i naravno ako predviđa novi nivo upravljanja, smatra se neprihvatljivim za dalje razgovore.

Drugo, potrebno je proveriti da li nacrt predlaže kolektivna prava, od čega takođe zavisi prihvatljivost nacrta. Treće, u kojoj meri je to u skladu sa sporazumima iz 2015. i 2013. godine i četvrto, koliko je to u skladu sa odlukom Ustavnog suda iz 2015. Peti kriterijum je koliko je nacrt u skladu sa pismom koje je Federika Mogerini uputila Vladi Kosova, u kome je precizirano koja ovlašćenja može da ima to udruženje”, rekao je Bisljimi.

Back to top button