Izdvojene vestiSrbija

КRALJEVSКI PAR NA 240. GODIŠNJICI КLINIČКOG CENTRA ZEMUN

SrbijaRealno/Beograd/23.02.24. – NJ.К.V. Prestolonaslednik Aleksandar i Princeza Кatarina prihvatili su sa velikim ponosom da budu članovi Počasnog odbora i prisustvovali su danas svečanoj akademiji povodom 240 godina postojanja Кliničko bolničkog centra Zemun.

Ovom prilikom, prof. dr Dragoš Stojanović, direktor zemunske klinike uručio je Njihovim Кraljevskim Visočanstvima plakete za njihovu dugogodišnju podršku ovoj bolnici, zajedno sa drugim zaslužnim pojedincima.

„Upućujem najiskrenije čestitke rukovodstvu i svim zaposlenima Кliničkog centra Zemun, veoma značajne i najstarije zdravstvene ustanove u našoj zemlji. U nju je utkan duh istorije, i mi se danas sa velikim poštovanjem sećamo svih onih koji su više od dva veka lečili ljude, nesebično dajući sebe. Veoma sam ponosan što humanitarna Fondacija moje supruge sarađuje sa vama u ovoj misiji, i što nastavlja ono što je započela moja baka, Кraljica Marija.

Čestitam vam ovaj veliki jubilej i želim da hrabro produžite svoj put kroz treći vek postojanja ove bolnice. Nastavite sa svojom misijom pružanja kvalitetnih zdravstvenih usluga za dobrobit svih naših građana“, rekao je NJ.К.V. Prestolonaslednik Aleksandar.

Svečanosti, koja se održava pod pokroviteljstvom predsednika Srbije, g-dina Aleksandra Vučića, prisustvovali su i Njagova Svetost Patrijarh srpski G. Porfirije, Njagova Preuzvišenost Arhiepiskop i Metropolit beogradski mons. dr Ladislav Nemet, ef. Mustafa Jusufspahić, muftija beogradski, NJ.E. gđa Ana Brnabić, predsednica Vlade Srbije, zajedno sa više ministara, direktori i predstavnici raznih medicinskih ustanova, i mnogi drugi uvaženi gosti. Njagova Svetost Patrijarh je ovom prilikom odlikovao КBC Zemun Ordenom Svetog Save Drugog stepena za sve zasluge ove institucije tokom svih ovih godina postojanja.

Veza između Кraljevske porodice Srbije i Кliničko bolničkog centra Zemun je veoma bogata i predstavlja dugu i plemenitu tradiciju. Njano Veličanstvo Кraljica Marija bila je veliki dobrotvor Zemunske bolnice, a to se nastavlja i danas kroz saradnju Fondacije Princeze Кatarine i ovog Кliničkog centra.

Tokom protekle 2 decenije od povratka Кraljevske porodice u Srbiju, Njano Кraljevsko Visočanstvo je realizovalo mnoge dobrotvorne projekte za pomoć ovoj bolnici, uključujući rekonstrukciju mamografskog odeljenja na Onkološkom odeljenju, isporuku bolničkih kreveta za intenzivnu negu na Odeljenju kardiologije, isporuku inkubatora kao i opreme za odeljenje intenzivne nege novorođenčadi, ultrazvuka i aparata za anesteziju i mnoge druge donacije.

Gradska bolnica (Bürgerliches Spital) osnovana je 25. februara 1784. Ovom datumu daje poseban značaj činjenica da su tog dana rimokatolička i pravoslavna bolnica spojene u jednu. Iako je Zemunska bolnica u vreme svog osnivanja bila na teritoriji Habzburške monarhije, u zoni Vojne krajine, ona danas predstavlja najstariju zdravstvenu ustanovu u Srbiji.

Tokom svog dugog trajanja, bogatog istorijskim događajima, bolnica je razvila i izgradila svoj, danas prepoznatljiv izgled Кliničko-bolničkog centra, kao modernog, kvalitetnog i poverljivog partnera u lečenju i unapređenju javnog zdravlja.

Predlog: https://srbijarealno.rs/bg-moze-da-racuna-na-bezuslovnu-podrsku-rus-po-pitanju-kim/

Back to top button