Svet

Словачка у двонедељном карантину од петка

СрбијаРеално/БРАТИСЛАВА/24.11 – Словачка влада је данас донела одлуку о двонедељном карантину због рекордног пораста броја инфицираних корона вирусом.

Премијер Едуард Хегер поручио је да ће се мере које ступају на снагу у петак односити на све грађане, и невакцинисане и вакцинисане, преноси АП.

Према одлуци владе за време трајања карантина, грађани ће моћи да напуштају своје домове само из одређених разлога, а то укључује куповину основних намирница, путовање на посао и школу или да се вакцинишу.

Невакцинисани ће морати да поседују негативан тест да би долазили на посао ако раније нису преболели ковид-19.

Министарство здравља саопштило је данас да је дневни број заражених у земљи први пут изнад 10.000, пошто је у уторак потврђено 10.315 позитивних случајева, чиме је за више од 1.000 премашен претходни рекордан број забележен у петак.

Словачка, земља са 5,5 милиона становника, најгора је на свету по статистици новозаражених особа на милион становника, у тренутку кад Европа поново постаје епицентар пандемије.

Председница Словачке Зузана Чапутова изјавила је јуче да та земља губи битку против пандемије корона вируса и да је потребно закључавање за све.

„То је непопуларна мера, али апсолутно неизбежна“, рекла је Чапутова након посете великој медицинској установи у главном граду Братиславе.

Број хоспитализованих пацијената са ковид-19 порастао је у понедељак за 161 на 3.182, што је изнад нивоа од 3.000 који се сматра критичним према словачком министарству здравља.

Према подацима медицинских званичника више од 82 одсто ковид пацијената у болницама није у потпуности вакцинисано, а стопа вакцинације у Словачкој са 45,3 одсто је једна од најнижих у ЕУ, знатно испод просека од 65,5 одсто на колико је на нивоу Уније, наводи АП.

(Крај) ај/

Back to top button