Svet

Slovenija će se pridružiti zajedničkom programu EU za nabavku municije Ukrajini

SrbijaRealno/Ljubljana/21.04.23. – Slovenačka vlada odlučila je danas da će uredbom podržati projektat zajedničke nabavke municije za Ukrajinu onog trenutka kada ministar odbrane Marjan Šarec potpiše taj dokument sa Evropskom agencijom za odbranu (EDA), saopštilo je ministarstvo odbrane.

Projekat EDA donosi okvir za saradnju zemalja na projektu i stoga nema finansijskih posledica po Sloveniju, dodalo je ministarstvo, prenela je agencija STA. Dosad su Norveška i 32 članice Evropske unije potpisale projekat, koji je ranije ove godine dogovoren na sastanku ministara odbrane i spoljnih poslova zemalja EU. U pitanju je deo plana da se Ukrajini obezbedi milion komada artiljerijske municije kalibra 155 milimetara u narednih 12 meseci. Artiljerijske granate će doći iz zajedničkih nabavki, kao i iz postojećih zaliha, uz pomoć dve milijarde evra iz EU fondova dostupnih za sufinansiranje.

Deo plana je i da se ojača industrija evropske odbrane i proizvodnih kapaciteta, o čemu su danas razgovarali evropski komesar za jedinstveno tržište Tijeri Breton, premijer Slovenije Robert Golob, ministar Šarec i ministar ekonomije Matjaž Han.

Back to top button