Svet

Столтенбер: НАТО жели озбиљне разговоре с Москвом

СрбијаРеално/БРИСЕЛ/21.12 – НАТО ће настојати да покрене озбиљне разговоре са Москвом почетком следеће године како би се смањиле тензије због гомилања руских оружаних снага на граници са Украјином, изјавио је данас генерални секретар северноатлантске алијансе Јенс Столтенберг.

“Ми смо и даље спремни за смислен дијалог са Русијом и намеравам да сазовем нови састанак савета НАТО и Русије што је пре могуће у наредној години”, рекао је Столтенберг на конференцији за новинаре у Бриселу, преноси Ројтерс.

Савет НАТО – Русија (НРЦ) основан је 2002. године с циљем би се олакшају консултације између западне војне алијансе и Москве, али су односи у међувремену затегнути, а последњи пут састанак је одржан у јулу 2019. године упркос поновљеним позивима НАТО да се овај формат оживи.

Русија је распоредила десетине хиљада војника на граници са Украјином, а у петак је поставила листу захтева укључујући и онај да НАТО не прими у чланство Украјину, бившу совјетску републику и да гарантује да у тој земљи неће бити распоређено наоружање или трупе северно-атлантског савеза.

Руски председник Владимир Путин данас је изразио наду у конструктивне разговорима са Вашингтоном и Бриселом о безбедносним гаранцијама које је тражила Русија, јер постоје назнаке да је Запад спреман да сарађује о том питању.

Међутим, Столтенберг је јасно ставио до знања да је искључиво на НАТО и Украјини да одлучују о могућем чланству Кијева.

“Сваки дијалог са Русијом, наравно, мора да поштује основне принципе на којима се заснива европска безбедност”, рекао је он и додао да ће се НАТО и Кијев блиско консултовати о свим преговорима са Москвом.

“Дакле, никада нећемо правити компромисе у погледу нашег права да бранимо све савезнике и никада нећемо правити компромисе око права сваке земље у Европи, укључујући и Украјину, да самостално бирају свој пут”, поручио је Стоплтенберг.

Back to top button