Svet

Stoltenberg: NATO od početka rata Ukrajini poslao 150 milijardi evra pomoći

SrbijaRealno/Kijev/20.04.23. – Generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg izjavio je danas, tokom prve posete Ukrajini od početka ruske invazjie, da su članice Alijanse isporučile više od 150 milijardi evra pomoći od februara 2022. godine.

Stoltenberg je, na zajedničkoj konferenciji za novinare sa ukrajinskim predsednikom Volodimirom Zelenskim, naveo da su saveznici obezbedili obuku za desetine hiljada ukrajinskih vojnika. “Saveznici sada isporučuju više aviona, tenkova i oklopnih vozila, a fond NATO-a za Ukrajinu pruža hitnu podršku. Sve to pravi stvarnu razliku na bojnom polju”, rekao je Stoltenberg, navodi se u saopštenju NATO-a. On je istakao da će Alijansa pružiti kontinuiranu podršku Ukrajini dok nastavlja da se bori od “ruskog brutalnog agresorskog rata”.

“NATO stoji uz vas danas, sutra i koliko god bude bilo potrebno”, poručio je Stoltenberg. Generalni sekretar NATO-a je ocenio da je Ukrajina zaslužila svoje mesto u evroatlanstskoj porodici, te da je njeno pravo mesto u Alijansi. On je dodao da se ne zna kada će se rat završiti, ali da je ruska agresija “otrovan obrazac” koji se mora zaustaviti. “Zato moramo da nastavimo da jačamo ukrajinske oružane snage”, poručio je prvi čovek NATO-a. Stoltenberg je, tokom boravka u Ukrajini, posetio Buču i odao poštu žrtvama ruskih zločina, navodi se u saopštenju. Posetu je završio obraćanjem na Međunarodnom samitu zajednica i regiona, gde je poručio da odlučnost Ukrajine da se bori protiv agresora jasno govori da će Ukrajina pobediti.

Back to top button