Svet

Швајцарска: Референдум о одговору владе на пандемију

СрбијаРеално/БЕОГРАД/28.11 – Сви су изгледи да ће грађани Швајцарске подржати владин план одговора на пандемију на данашњем референдуму, отварајући пут за наставак спровођења мера за заустављање растућег броја случајева оболелих од ковид-19, јавља Танјуг.

Према раним резултатима анкета изашлих, нешто више од 60 одсто гласача подржаће закон усвојен ове године о пружању финансијске помоћи људима погођеним кризом насталом због ковид-19, као и наставак политике пружања доказа о вакцинацији, опоравку или негативаном тесту на ковид-19 за улазак у барове, ресторане и присуство на одређеним догађајима.

Ограничења у учешћу у јавном животу ради сузбијања заразе корона вирусом изазвала су противљење у Швајцарској, због чега је организован обавезујући референдум у оквиру система директне демократије у земљи, у ситуацији када је број новозаражених порастао на ниво које је влада ове недеље описала као критичан.

Влада је одустала од пооштравања мера упркос томе што се број случајева приближава рекордном нивоу, али је у петак и суботу увела нова ограничења путовања како би зауставила ширење нове варијанте корона вируса омикрон која изазива глобалну забринутост.

Данас се Швајцарци изјашњавају о још два референдумска питања и рани резултати показују да скоро 60 одсто грађана одобрава предлог подршке медицинским сестрама који је подржао синдикат, док је више од 68 одсто бирача против предлога да се савезне судије бирају жребом од групе кандидата које су предложили стручњаци.

Да би референдумски предлози били усвојени, они морају освојити просту већину гласова у целој земљи и истовремено добити подршку у већини кантона или региона.

Back to top button