Društvo

Водич за дијаспору, шта их на српској граници, а каква су правила за повратак у европске земље

СрбијаРеално/БЕОГРАД/27.11 – Ближи се сезона зимских празника, а наши људи у иностранству већ другу годину заредом имају исте недоумице – које антипандемијске мере их чекају при уласку у Србију, шта им је од докумената потребно на граници, као и који ће их прописи дочекати при повратку у дијаспору, поше Блиц.

Европска унија је у процесу одобравања нових прописа за путовања по којима ће се предност дати вакцинисаним путницима, а унутар блока омогућити слободно кретање са бустер вакцином која ће важити девет месеци.

Међутим, нова ажурирања се односе на период после 10. јануара, што значи да ће током празника највероватније важити прописи који су тренутно на снази.

Према подацима са сајта Министарства спољних послова Републике Србије, држављани Србије при уласку у земљу морају да прикажу један од следећих докумената:

Негативан ПЦР тест на присуство вируса или негативан Антиген ФИА Рапид тест уколико лице долази из Сједињених Америчких Држава, не старији од 48 часова од датума издавања
Сертификат о потпуној вакцинацији коју издаје надлежна здравствена установа Републике Србије, односно надлежни орган стране државе у којој се лице вакцинисало

Потврду о прележаној болести ковид-19 – сертификат или други јавни документ у коме се констатује да је носилац документа прележао болест изазвану корона вирусом, односно да је код тог лица утврђено присуство вируса, с тим да од првог тестирања не може проћи мање од 14 дана, нити више од шест месеци и који је издао завод за јавно здравље основан за територију Републике Србије, односно надлежни орган државе са којом Република Србија има закључен споразум или фактички реципроцитет о признавању таквих докумената

Лицима која не поседују један од наведених докумената, приликом пасошке контроле, уручује се писано обавештење – здравствено упозорење о обавези придржавања мере карантина у кућним условима у трајању од 10 дана, од дана преласка државне границе и упозоравају се на обавезу пријављивања надлежној ковид амбуланти или територијално надлежном заводу за јавно здравље у року од 24 часа од часа преласка државне границе.

Наведена правила се не односе на лица млађа од 12 година, као и на српске држављане који долазе из Албаније, Црне Горе, Босне и Херцеговине, Северне Македоније, Бугарске и Хрватске.

Страни држављани могу да уђу у Србију уз један од три наведена документа, али и уз ЕУ дигитални сертификат издат од стране надлежних органа држава које су у систему ЕУ Дигитал ЦОВИД Цертифицате.

У Аустрији је на снази потпуни локдаун, што значи да је туристима забрањен улазак у земљу најмање до 13. децембра, док је улазак под посебним условима дозвољен људима са легалним боравком.

Улазак у Аустрију и даље је могућ под актуелним ограничењима из већине земаља Шенгена и неколико других подручја са ниском инциденцом уз поштовање 2,5Г правила (вакцинација, антитела или недавни негативан ПЦР тест). Редовни путници који путују у Аустрију на посао или због образовања, као и људи који путују из породичних разлога или да посете партнера, изузети су од овог правила и за њих 3Г и даље важи, што значи да имају могућност да покажу негативан антигенски тест како би прешли границу.

Држављанима Србије, који су потпуно вакцинисани против ковида (вакцине компанија Фајзер, Модерна, Астра Зенека или Джонсон и Джонсон) могу из Србије да уђу у Немачку ако је од последње дозе вакцине прошло најмање 14 дана. Деци испод 12 година дозвољен је улазак у Немачку, иако нису вакцинисана, у пратњи бар једног потпуно вакцинисаног родитеља.

Код особа које су прележале болест довољна је једна доза неке од наведених вакцина. За доказивање статуса потпуно вакцинисане особе морају доказати да су пре вакцинације прележале болест ковид 19. Као доказ мора бити приложен позитиван ПЦР тест.

Они који су десет дана пре уласка у Немачку боравили у Србији дужни су да пре изласка из Србије попуне електронску пријаву уласка путем следеће веб-странице: https://einreiseanmeldung.de/#/ .

Држављани Србије који нису вакцинисани могу да уђу у Немачку уколико имају “важан разлог за улазак”, укључујући држављанство неке ЕУ земље, право на дугорочни боравак у Немачкој или некој ЕУ земљи, као и ако је особа блиски члан породице немачког држављанина.

У тим случајевима путник може да уђе у Немачку уз тест на ковид или сертификат о прележаној болести и обавезни карантин.

Како стоји на сајту владе у саопштењу од пре два дана, Шведска ће од 30. новембра одобрити улазак без ограничења потпуно вакцинисаним доласцима из Новог Зеланда, Србије, Грузије, Молдавије и Сингапура, пошто су сертификати о вакцинацији издати у овим земљама признати као једнако важећи.

За наше држављане ово значи да ће од краја овог месеца моћи да путују у Шведску са нашим дигиталним ковид пасошима уколико су потпуно вакцинисани.

Страни држављани који су резиденти према шведском регистру становништва, имају важећу боравишну дозволу, право боравка или статус боравка, ослобођени су од захтева за подношење негативног теста на ковид-19 или документа о вакцинацији или опоравку.

Држављани Србије могу да уђу у Швајцарску само уколико су вакцинисани неком од вакцина које признаје Швајцарска: Модерна, Фајзер, Джонсон и Джонсон, Астра Зенека, Синовак и Синофарм.

Лица која поседују швајцарски пасош или важећу швајцарску боравишну дозволу могу да улазе у Швајцарску из било које земље – ако су старији од 16 година, а пре уласка у Швајцарску морају да попуне електронски формулар (Еинреисеформулар/Ентрy форм) који могу наћи на следећем линку хттпс://сwиссплф.админ.цх/формулар.

Невакцинисана лица и лица која нису прележала ковид, морају при уласку у Швајцарску да приложе негативан ПЦР (не старији од 72 часа) или антигенски тест (не старији од 48 часова). Додатно имају обавезу да се између четвртог и седмог дана након уласка у Швајцарску поново тестирају о сопственом трошку и резултат доставе надлежном кантоналном органу.

Држављанима Србије улазак у Италију је дозвољен искључиво у случајевима: пословни и здравствени разлози, школовање, апсолутна хитност, хитан повратак у своје место становања/боравишта, особама које су у потврђеној и сталној емотивној вези (иако не живе заједно) са држављанима Италије/ЕУ/Шенген зоне или са лицима која имају законито пребивалиште (боравиште на дужи период) у Италији.

Приликом уласка неопходно је да се да на увид: негативни ПЦР или антигенски тест урађен до 72 сати пре уласка у Италију и “Пассенгер Лоцатор Форм”. За лица која улазе у Италију, на напред наведени начин, на снази је мера обавезне кућне самоизолације у трајању од 10 дана, по чијем завршетку је обавезно поновити ПЦР или антигенски тест.

Back to top button