Svet

Zelenski u Finskoj na sastanku sa liderima nordijskih zemalja

SrbijaRealno/Helsinki/03.05.23. – Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski doputovao je danas u Finsku, gde će sa liderima nordijskih zemalja razgovarati o ratu sa Rusijom i evropskim odnosima, saopštile su vlade nekoliko zemalja tog regiona.

U saopštenju švedske vlade se navodi da su teme samita ruski rat protiv Ukrajine, stalna podrška nordijskih zemalja Ukrajini, odnos Ukrajine sa EU i NATO i “ukrajinska inicijativa za pravedni mir“, prenosi Rojters. Zelenski će se sastati sa finskim predsednikom Saulijem Ninistom, kao i sa premijerima Švedske, Norveške, Danska i Islanda. Prema podacima koje je prikupio Institut za svetsku ekonomiju Kil, nordijske zemlje su od decembra najviše od svih donatora povećale pomoć Ukrajini.

Skup u Helsinkiju održava se nakon ulaska Finske u NATO prošlog meseca, čime je granica Alijanse sa Rusijom produžena za više od 1.300 kilometara. Finska je podnela zahtev za pridruživanje NATO-u zajedno sa Švedskom, koja kasni u procesu ulaska u taj savez zbog prigovora Turske i Mađarske. Švedski ministar spoljnih poslova Tobijas Bilstrom rekao je u aprilu da se nada da će se njegova zemlja pridružiti NATO-u pre predstojećeg samita u Vilnjusu u julu.

Back to top button