Društvo

Зна се колико векна хлеба може максимално да кошта

СрбијаРеално/БЕОГРАД/09.11 – Влада Србије донела је данас Уредбу о максималној малопродајној цени хлеба од брашна типа 500 познатог као Сава, на 46 динара а министарка трговине, туризма и телекомуникација Татјана Матић каже да је то урађено како би се обезбедило снабдевање тржишта овим хлебом и како не дошло до већих промена његових цена.

Матић је новинарима рекла да је забуну изазвао податак да су неки пекари, пре свега са југа Србије, који су, како је навела, иначе познати по нижим ценама хлеба, повећали неке цене, пре свега производа од брашна.

– Малопродајна цена хлеба Сава убудуће неће моћи да пређе 46 динара. Без обзира на поремећаје на тржисту, пре свега када говоримо о ценама пшенице, Србија има довољно залиха и обезбедиће и додатну интервенцију из Републичких робних резерви од 30.000 тона пекарима и млинарима како би ова цена остала стабилна, нагласила је министарка, преноси Тањуг.

Додала је да ће ако буде потребе Републичка дирекција за робне резерве, реаговати додатним количинама а то, како је истакла, у овом тренутку није неопходно.

Министарка Матић је навела да је Унија пекара Србије сагласна са овим мерама Владе Србије и да је управо она договорила овакве кораке на јутрошњем састанку, након чега је Влада Србије донела поменуту уредбу.

Подсетила је да је везано за максималну цену хлеба сава, Влада Србије последњу уредбу овог типа ставила ван снаге пре две године када је максимална малопродајна цена била 46,5 динара.

Пре тога, како је навела, на снази је била уредба по којој је та цена износила 48,8 динара.

На питање да ли ће садашња ситуација утицати на повећање цена енергената, Матић је одговорила да што се енергената тиче, Србија стоји доста добро и да се повећање не очекује.

На глобалној сцени је дошло до повећања цена енергената а то је сигурно условило и повећане трошкове када говоримо о жетви, рекла је Татјана Матић.

Још једном је истакла да Србија располаже довољним робним резервама и да се без обзира на било каква померања цена енергената то неће одразити на максималну малопродајну цену хлеба типа сава.

Back to top button