Srbija

Јовановић у Дата центру: Бржи развој истраживачке заједнице

СрбијаРеално/КРАГУЈЕВАЦ/6.12 – Председник Србије Александар Вучић присуствовао је пуштању у рад прве Националне платформе за вештачку интелигенцију у Србији, у Државном дата центру у Крагујевцу, а директор канцеларије за Информативне технологије Михаило Јовановић истакао је да данас са радошћу испуњавамо одличан задатак када је у питању вештачка интелигенција.

“У питању је компјутер спреман да обради велику колилину података, и спремни смо да обезбедимо бржи развој наше истраживачке заједнице”, рекао је Јовановић.

Како је додао, Србија је данас много другачија земља у односу на период пре.

“2017. је важна за трансформацију нашег друштва. У лето 2019. овде је било неискоришћено земљиште. И неки су говорили да је у питању празно обећање, а онда смо на запрешапћење свих, ово урадили за само годину ипо дана. Такав дата центар не постоји у региону”, казао је Јовановић и додао да ће, колико од сутра, министарство здравља моћи много брже да процесуира рендгенске податке.

Амбасадор САД Ентони Годфри истакао је да је овај државни дата центар најмодернији центар у региону, као и да је ово велики корак за ИТ сектор у Србији.

“Супер компјутерима се мења свет, и томе ће Србија информатички напредовати. Честитам Вучићи и Брнабић који су привукли инвестиције и повећали интересовање за ову област”, рекао је Годфри.

Како је навео, неки од највећих америчких ИТ компанија већ послују у Србији, а све оне желе да буду што присутније, како би још више напредовали.

“Ближи се Нова година, и сви гледамо у будућност, а ја се надам још више сарадњи сличној овој”, казао је Годфри, који је претходно, док су обилазили Центар, са председником Вучићем одиграо и партију стоног фудбала.

Back to top button